Ce este sindromul inimii frânte

Ce este sindromul inimii frânte Ce este sindromul inimii frânte

Cei mai mulți dintre noi știu cum este să fii cu inima zdrobită. Este normal să te simți trist după o despărțire, poate chiar deprimat. Cu toate acestea, unii oameni pot experimenta dureri intense în situații deosebit de stresante și foarte emoționale, cum ar fi după moartea unei persoane dragi. Medicii au descoperit că situațiile intense și stresante pot provoca de fapt o afecțiune temporară a inimii numită Sindromul Inimii Frânte.

Sindromul inimii rupte se mai numește și Takotsubo sau sindromul de balonare apicală. Afecțiunea este rezultatul unor emoții extreme  care pot avea manifestări fizice impozante.

Cele mai frecvente două simptome ale acestui sindrom sunt:

  • Dificultăți de respirație
  • Dureri în piept

Sindromul inimii frânte apare în principal la femeile cu vârste cuprinse între 58 și 75 de ani. Deși stresul emoțional este cea mai frecventă cauză, o Electrocardiogramă va arăta și aceleași nereguli care apar la pacienții care au suferit un atac de cord. În timp ce EKG poate imita un atac de cord, rareori există dovezi de obstrucție a arterei coronare.

Factori care pot provoca sindromul inimii rupte

Trauma în sine nu este cauza sindromului inimii frânte. Reacția la traumă este cea care poate provoca starea fizică. 

Deoarece oamenii răspund diferit la stres, un eveniment traumatic care poate cauza stres sever unui individ poate să nu declanșeze același răspuns la alt individ. Deși reacția la situația stresantă și nu circumstanța în sine este cea care provoacă Takotsubo, unele circumstanțe pot declanșa de obicei afecțiunea.

Aici sunt câțiva dintre ei: 

  • Pierdere neașteptată.  Moartea unei persoane dragi sau o carieră neașteptată sau o pierdere financiară poate provoca o suferință emoțională extremă. Deși afecțiunea poate fi temporară, durerea este adesea atât de intensă încât se poate prezenta ca o afecțiune fizică a inimii.
  • Frica intensă.  Anxietatea acută care crește după un anumit eveniment poate duce la complicații cardiace. De exemplu, frica extremă de a vorbi în public ar putea provoca anxietate și stres.
  • Violența domestică  a fost asociată cu sindromul inimii frânte. Într-un studiu , o femeie în vârstă care trăia într-un mediu familial disfuncțional a experimentat sindromul la scurt timp după o altercație cu o rudă.
  • Tulburări de familie.  O criză familială poate provoca stres extrem pentru perioade prelungite. Navigarea într-o situație disfuncțională care îi implică pe cei dragi poate crea stres fizic. Acest tip de afecțiune cardiacă poate apărea din stresul emoțional legat de familie.
  • Este sindromul inimii frânte periculos?

    Deși sindromul inimii rupte este de obicei tratabil, poate fi periculos. În unele cazuri, fatal. Deoarece un EKG va detecta ritm dramatic și modificări ale sângelui care imită îndeaproape un atac de cord, uneori ar putea fi diagnosticat greșit ca o afecțiune diferită. Devine și mai confuz atunci când testele revin și nu arată nicio blocare în artere. Doar pentru că arterele sunt clare, totuși, nu înseamnă că alte opțiuni de tratament nu sunt disponibile.

    Sindromul inimii frânte poate duce la insuficiență musculară cardiacă severă, pe termen scurt. Opțiunile standard de tratament includ beta-blocante, diuretice și inhibitori ECA. Mulți pacienți își vor reveni în decurs de două luni, dar  insuficiența cardiacă poate apărea la aproximativ 20% dintre pacienți .

    Dacă aveți dureri severe în piept și/sau dificultăți de respirație, vizitați un medic cât mai curând posibil. Deoarece orice problemă care implică calitatea respirației poate fi periculoasă, un medic autorizat trebuie să vă examineze. Deși poate fi tentant să îndepărtezi pur și simplu durerile de piept care urmează unei situații stresante emoțional, vizitează-ți medicul dacă te confrunți cu durere în mod regulat.