Cand ajung la pubertate, tinerele fete ou, la fiecare 28 de zile (aproximativ), o scurgere de sange. Aceasta este menstruatia. Aceste mici pierderi de sange semnaleaza ca organele lor genitale functioneaza bine. Din punct de vedere biologic, adolescenta poate deveni mama.
Durata menstruatiei este variabila si dureaza, in medie, intre 5 si 7 zile. Abundenta fluxului menstrual, de asemenen, difera de la o femeie la alta. In timpul menstruatiei, o femeie pierde, in medie, 60 de ml de sange (adica, abia o jumatate de pahar de apa!). Aceasta cantitate de flux menstrual nu este regulata, ci, din contra, sufera variatii: fluxul este, uneori, mai mic la inceput, apoi se intensifica (pierderile de sange cele mai mari se concentreaza doar in cateva zile) si apoi, descreste spre sfarsitul menstruatiei.
Ce este ciclul menstrual?
In afara sarcinii, viata genitala feminina este reglata de ciclul menstrual. El dureaza aproximativ 28 de zile si finalitatea sa este ovulatia. Ea este comandata de creier, care ordona eliberarea a doi hormoni, F5H si LH, care vor transmite ordinele lor ovarelor si vor provoca ovulatia.
Inca din primele zile ale ciclului, mai multi foliculi (structuri care contin ovulul) incep sa se dezvolte in ovare, pana in a 14-a zi, cand un singur avar(N(3) ajunge la maturitate. Dupa ovulatie, ovulul este eliberat si este aspirat in trompa, unde ramane aproximativ 12 h inainte de a fi distrus, daca nici un spermatozoid nu ajunge sa-l fecundeze.
In acest stadiu, intalnirea dintre un spermatozoiod si un ovul poate provoca formarea embrionului. Cand aceasta intalnire nu are loc, se produce eliminarea mucoasei uterine. Acest lucru marcheaza si debutul unui nou ciclu.
Pe scurt : Daca ovulul este fecundat, celula-ou inainteaza spre uter in peretele caruia se implanteaza 7 zile mai tarziu, adica in a 21-a zi a ciclului, in momentul in care endometrul este in starea cea mai adecvata sa-l primeasca. Aceasta este nidatia.
Daca ovulul nu este fecundat, va fi distrus dupa 24 de ore. Deci, nu va avea loc nidatia si endometrul se va deteriora in a 29-a zi. Ca urmare, apare menstruatia si cu aceasta, incepe prima zi a unui nou ciclu.
Formarea endometrului
Mucoasa uterina, care are o grosime variabila, se mai numeste si endometru. Atunci cand mucoasa se deterioreaza, este prima zi a ciclului. Menstruatia incepe. In perioada care urmeaza, endometrul se reconstituie, se ingroasa, se brazdeaza de glande si se imbogateste cu vase de sange. In a 21-a zi a ciclului, endometrul ajunge la grosimea sa maxima.
Exista ovule inca din nastere?
Stocul de ovule se constituie inca din primele saptamani ale dezvoltarii embrionului feminin. La periferia fiecarui ovar vor fi stocate chiar mai mult de 6 milioane de ovule. La nastere, nu mai raman decat mai putin de un milion, iar in adolescenta doar 400.000.
Dintre ele, doar 500 vor fi expulzate in mod afectiv in ovare si vor participa la ciclurile menstruale.