Ce este codul EORI în România și de ce este necesar?

  • Duminică, 26 Mai 2024
  • Diverse
  • Publicat de

În contextul comerțului internațional, companiile se confruntă adesea cu diverse reglementări și cerințe. Unul dintre elementele esențiale pentru firmele care importă sau exportă mărfuri în cadrul Uniunii Europene (UE) este numărul de înregistrare și identificare a operatorilor economici (EORI). În acest articol, vom explora ce este codul EORI, de ce este important pentru afacerile din România și cum poate fi obținut.

Înțelegerea codului EORI

Codul EORI este un număr unic de identificare atribuit firmelor și persoanelor fizice de către autoritățile vamale din întreaga UE. Acest sistem a fost implementat pentru a simplifica și eficientiza procedurile vamale, asigurând identificarea facilă a fiecărui operator economic implicat în activități vamale în cadrul UE.

Beneficiile principale ale codului EORI

Facilitarea comerțului: Deținerea unui număr EORI este obligatorie pentru toate firmele care se ocupă cu importul și exportul de mărfuri în UE. Acest lucru permite procesarea mai rapidă și mai ușoară a mărfurilor la vamă.

Îmbunătățirea securității: Sistemul EORI ajută la monitorizarea și controlul mărfurilor care intră și ies din UE, contribuind astfel la sporirea securității generale.

Reducerea întârzierilor: Prin furnizarea unui sistem de identificare standardizat, codul EORI ajută la reducerea întârzierilor potențiale la punctele vamale.

Cine are nevoie de un cod EORI?

În România, la fel ca în alte țări din UE, orice firmă sau persoană fizică implicată în importul, exportul sau tranzitul de mărfuri are nevoie de un număr EORI. Aceasta include:

  • Companii care desfășoară comerț internațional.
  • Agenți vamali.
  • Transportatori și expeditori de mărfuri.
  • Persoanele fizice care doresc sa importe / exporte pentru uz personal

Sfaturi practice pentru obtinere codului

  • Asigurarea corectitudinii: Verificați cu atenție toate informațiile și documentele înainte de depunere pentru a evita orice întârzieri.
  • Rămâneți la curent: Fiți la curent cu orice schimbări în reglementările vamale pentru a asigura conformitatea.
  • Consultați ajutor profesional: Dacă procesul pare complex, luați în considerare consultarea unui site specializat de obtinere EORI

Codul EORI este un element crucial pentru orice persoană fizică sau juridică din România implicată în comerțul internațional. Acesta nu doar că facilitează procedurile vamale, dar asigură și conformitatea cu reglementările UE. Prin înțelegerea importanței codului EORI și urmarea pașilor corecți pentru obținerea acestuia, firmele pot îmbunătăți semnificativ operațiunile lor comerciale.

Pentru mai multe informații sau pentru a discuta direct cu un operator, îți recomandăm să vizitezi site-ul Obtine-EORI.ro