O fobie este frica excesivă și irațională de o situație de obiect. Deci fobia alimentară nu este altceva decât frica de anumite alimente. Fobiile alimentare pot fi, pentru unii oameni, debilitante, limitând oamenii să ia masa sau să încerce restaurante și restaurante noi și s-ar putea extinde chiar și la evitarea activităților sociale, cum ar fi participarea la adunările de familie. În câteva cazuri extreme, aceste fobii alimentare pot avea chiar un impact dăunător asupra sănătății, ducând la o subnutriție din cauza dietelor restrictive, care lipsesc nutrienții esențiali.
În timp ce majoritatea fobiilor alimentare pot avea consecințe similare, simptomele și cauzele fiecăreia ar putea fi diferite. Este foarte important să țineți cont de simptomele expuse din timp, astfel încât fobia să fie rezolvată și să fie adoptat un stil de viață mai sănătos pentru dvs. sau pentru cineva drag.
Frica de mâncareDa, cu toții avem unele alimente (în special legume!) pe care pur și simplu ne place să le urâm, dar fobia alimentară nu înseamnă doar antipatie, ci este teroarea absolută de a mânca aceste alimente. Denumirea clinică pentru aceasta este Cibofobia, care este de obicei confundată cu tulburări de alimentație, dar acei oameni care suferă de tulburări de alimentație au de obicei probleme de imagine corporală, în timp ce cinofobia este doar o simplă frică de mâncare.
Unele cazuri ale acestui tip special de frică ar putea fi; să fii îngrozit de alimente perisabile, cum ar fi dips-urile sau maioneza, să-ți faci griji pentru carnea sau legumele insuficient gătite sau chiar să fii prea precaut cu alimentele care se apropie de data expirării. Apoi sunt cei cărora le este frică să gătească și chiar refuză să consume alimente pe care alții le-au gătit pentru ei.
Depășirea acestor temeri iraționale se poate face trecând peste rețete și încercând treptat mai multe alimente, deși este mai ușor de spus decât de făcut. Pentru cei cu simptome mai grave, poate fi necesară intervenția unui profesionist calificat în domeniul sănătății mintale.
Frica de a gătiSă recunoaștem... gătitul este o sarcină destul de mare și majoritatea oamenilor cu greu au timp să se răsfețe cu ea. Desigur, majoritatea oamenilor nu suferă și de mageirocofobie sau frica de a găti, dar afectează oamenii de pe tot globul. Această frică poate include îngrijorarea cu privire la ceea ce ar putea crede oamenii despre calitatea sau prezentarea mâncărurilor tale sau obsedarea dacă ai gătit prea mult sau ai gătit insuficient, riscul să te rănești în timp ce gătești sau chiar dacă procesul de gătit este prea copleșitor, chiar și după ce ai urmat rețeta dată.
Strategiile de coping pentru aceste tipuri de frică depind de frica exactă și de severitatea fricii pe care o are. Câteva tehnici simple care i-au ajutat pe mulți oameni sunt: să-și acorde timp suplimentar pentru a se pregăti, să gătească rețete familiare pentru oaspeții lor și să caute ajutorul unui membru al familiei atunci când gătesc, ceea ce le reduce în cele din urmă anxietatea. Dacă acest lucru tot nu ajută, este recomandat să apelați la un instructor de gătit sau un profesionist în sănătate mintală.
Frica de alimente noiNeofobia alimentară este un fel de neofobie, prin aceea că oamenii se tem de necunoscut și de lucruri noi. Neofobia alimentară este foarte frecventă la copii și se poate transforma uneori într-o problemă pe tot parcursul vieții, care interzice oamenilor să încerce și să experimenteze noi tipuri de alimente. Unii bolnavi spun că au probleme doar cu anumite tipuri de alimente, cum ar fi peștele crud (cum ar fi sushi) și organele interne ale animalelor (cunoscute sub denumirea de organe), care nu pot fi neapărat consumate în cultura lor sau să apară în dieta lor obișnuită.