Ce ai nevoie pentru finantare europeana

Daca te-ai gandit sa-ti deschizi propria afacere, cu siguranta nu suna deloc rau ideea conform careia poti obtine un ajutor consistent (practic gratuit si nerambursabil), din partea Uniunii Europene si a guvernului competent.

Nu este nici usor sa obtii o astfel de finantare, insa nici imposibil. Totul tine de priceperea ta in domeniu si de atentia la detalii. Iar daca esti dispus sa faci toate lucrurile care sunt necesare pentru a-ti deschide o afacere cu finantare europeana, iata ce lucruri trebuie sa stii si ce lucruri vei avea nevoie.

  

l  Un proiect

Pentru a obtine finantarea europeana ai nevoie in primul si in primulr and de un proiect bine gandit, bine definit si structurat, dupa structura proiectelor europene. Aceasta structura trebuie sa cuprinda toate detaliile necesare pentru dezvoltarea afacerii si detalii cat mai concrete si exacte. Daca proiectul nu este realizat asa cum trebuie, nu vei trece de selectii si, nu vei obtine finantarea mult dorita.

 

l  Un partener

Chiar daca iti doresti sa iti deschizi o afacere prin forte proprii, trebuie sa stii ca este imposibil sa obtii o finantare europeana, prin proiecte europene, in lipsa unui partener. Si nu trebuie sa ai orice partener, ci un “afiliat” care sa aiba legatura cu profilul afacerii tale. In speta, ai nevoie de o persoana juridica care sa dea credibilitate si contur proiectului tau.

 

l  O viziune reala

In cadrul proiectului trebuie sa punctezi cele mai reale detalii, cum ar fi costurile posibilele castiguri, riscurile si amortizarea lor etc. Insa, trebuie sa stii, ca va fi necesar sa te informezi cat mai mult si cat mai exact. Daca presupui ca proiectul tau se va implementa in 6 luni de zile, durata de implementare reala, dupa obtinerea finantarii, nu trebuie sa fie nici mai mica, nici mai mare de aceasta perioada. Totodata nu trebuie sa omiti niciun risc.

 

l  Timp

Trebuie sa stii ca aceste finantari se pot obtine extrem de greu, obtinerea acestora tinand cont de mai multe aspecte (de tema proiectului, de structura acestuia, de unicitate etc.). Astfel, pot fi situatii in care sa obtii aceste fonduri fara indoiala sau situatii in care sa depui proiecte ani la rand, fara succes.