Cauzele aparitiei parului alb, ce spun cercetatorii

  • Miercuri, 8 Ianuarie 2020
  • Diverse

Parul alb este in mod obisnuit asociat cu imbatranirea. Dupa varsta de 30 de ani, oamenii incep sa observe ca unele fire de par alb apar in parul lor, iar odata cu varsta, capul nostru este complet acoperit. Cu toate acestea, unii oameni sunt ingrijorati de aspectul parului alb la o varsta frageda. Sa vedem ce spune stiinta despre asta.

Misterul parului cenusiu

In spatele misterului parului alb este ascuns un proces fiziologic care poate fi dezlantuit doar daca mergem la constituirea scalpului. Sub aceasta suprafata sunt o serie de tuburi numite foliculi de par care contin radacina fiecarui fir de par.

La randul lor, fiecare dintre acesti foliculi contin celule pigmentare care produc melanina. Dar, daca dintr-un anumit motiv organismul nu mai genereaza aceasta substanta, va exista putin pigment pentru a colora parul si va dobandi treptat transparenta sa naturala – alb sau gri.

Cauzele pentru care melanina este oprita sunt variate, fie naturale, fie din cauza unor probleme de sanatate. Lucrul obisnuit este ca, cu cat o persoana este mai in varsta, cu atat productia acelei substante este redusa. Vezi mai multe pe pinka.info.

Cauzele aparitiei parului alb, ce spun cercetatorii

Parul gri poate aparea oricand in viata unei persoane, deoarece, chiar daca albirea este un proces natural, are o componenta genetica puternica care determina varsta la care va incepe.

Cel mai probabil se va intampla la fel ca si cu parintii sau bunicii nostri. Deci, daca sunteti tanar si in familia dvs. cineva a inceput sa aiba primul fir de par alb la varsta de 20 de ani, nu trebuie sa fiti surprinsi daca intr-o zi, veti vedea primele fire de par alb.

Albirea prematura este, de asemenea, legata de sex. Expertii au descoperit ca la barbati, procesul incepe mai devreme decat femeile. Media mondiala este de 30 de ani pentru barbati si de 35 de ani pentru femei.

Pe de alta parte, studiile au aratat ca factorii etnici joaca un rol in albirea prematura, care logic este o consecinta a geneticii.

Albirea inainte de timp poate fi, de asemenea, o consecinta a obiceiurilor proaste: s-a dovedit ca fumatul reduce productia de melanina.

Fara indoiala, firele de par alb apar la 20 de ani, daca genele noastre le determina. Cu toate acestea, trebuie sa ne mentinem obiceiurile sanatoase si o alimentatie buna pentru a ne asigura ca procesul nostru de abire este natural si nu este o consecinta a unei boli.