Cat timp poate ramane copilul in fata televizorului?

Copilul si televizorul de la 2 la 18 aniCat timp poate ramane in fata televizorului?

Cum sa limitez copilului meu “consumul” de televizor? Cand si cum poti incepe sa lasi copilul sa se uite la televizor?

Televiziunea face parte din universul copiilor nostri. A-i priva de ea inseamna a le nega o sursa de destindere si de cunostinte.

Televiziunea face de acum parte din viata noastra cotidiana si, indiferent ce am crede, ea reprezinta o adevarata deschidere asupra lumii. A o suprima pur si simplu, ar fi deci echivalent cu a va priva copilul de o sursa pretioasa de informatii ludice si culturale. Dimpotriva, a-I lasa prea mult timp in fata televizorului ar putea deveni nociv. Dintr-un copil activ si dinamic, el poate deveni, in fata micului ecran, total pasiv si isi poate pierde obisnuita de a avea initiative sau de a-si pune imaginatia in functiune. In schimb, in cazul calculatorului, situatia este diferita: in fata ecranului acestuia copilul redevine intr-adevar activ.

Pana la 4 ani: cel mult 20 de minute

Incepand de la 7-8 ani: stabiliti un contract de incredre

Pana la 4 ani: cel mult 20 de minute

Inaintea varstei de 3 ani, micutul nu are inca maturitatea necesara pentru a urmari firul unei povesti, chiar daca este vorba de un desen animat. Mai mult, el nu isi poate fixa atentia mai mult de 20 de minute.

Un micut de aceasta varsta nu are inca capacitatea intelectuala de a intelege o poveste in intregul sau.

Risca, deci, sa memoreze numai pasajele cele mai dramatice, fara a le putea situa in povestire si sa nu inteleaga scenariul care contine, totusi, totdeauna o dimensiune morala (cei buni castiga, cei rai sunt pedepsiti). In plus, trebuie sa se stie ca la mai mult de 20 de minute, creierul sau intra intr-o faza pasiva, apropiata de cea a somului. Este, deci, inutil si chiar nociv sa-I lasam sa fie hipnotizat in fata ecranului de pe care nu mai afla nimic in plus. Pentru a evita fragmentarea unei povesti, lucru pe care copiii de aceasta varsta il accepta cu greutate, procurati casete formate din mai multe povesti scurte. Reperati, de asemenea, emisiunile pentru copiii mici, oferite de programele pe care le receptionati. Exista doua solutii: fie emisiunea pe care o considerati adecvata pentru micutul vostru este programata intr-un moment al zilei pe care il considerati propice, fie va decideti sa o intregistrati. In ambele cazuri, stabiliti pentru vizionare un moment precis pe parcursul zilei, de exemplu o trecere pentru a va ajuta copilul sa se destinda inainte de culcare, la intoarcerea de pe terenul de joaca… Acest moment agreabil ii va servi drept reper si daca nu veti ceda, copilul va intelege repede ca televizorul trebuie sa ramana o placere de scurta durata…