Cat de des trebuie spalate hainele

Cat de des trebuie spalate hainele Cat de des trebuie spalate hainele

Te-ai intrebat vreodata de cate ori mai poate fi spalata o haina pana se deterioreaza? Te-ai gandit cam care ar fi durata de viața a vreunui obiect vestimentar? Eu, trebuie sa recunosc, fac asta destul de des, mai ales dupa ce constat ca o haina anume fie s-a decolorat, fie și-a pierdut din textura.

In plus, mi se-ntampla sa bag la spalat și haine care nu prezinta nici pete și nici vreun miros respingator, doar pentru ca știu eu ca a fost purtata de nu știu cate ori. Așadar, cat de des ar trebui spalate astfel de haine? Raspunsul l-am gasit cu greu, dupa o cautare mai mare printre ”specialiști”. Iata ce spun ei, vizavi de hainele care (atenție!) nu prezinta pete și nici miros respingator!

Lenjerie intima, șosete și sutiene. Știm deja ca lenjeria intima, șosetele, dresurile ajung in coșul de rufe dupa o singura purtare, insa aflați ca nici sutienele n-ar trebuie sa aiba o ”viața” mai lunga. Ele ar trebui sa fie in mașina de spalat dupa trei sau patru purtari, pentru a ne asigura ca vorbim de un obiect vestimentar curat.

Atenție! Și costumele de baie ar trebui spalate dupa fiecare purtare. Nu e igienica metoda ”uscat și repurtat”!

Blugii. E recomandat ca blugii sa fie spalați dupa cinci sau șase purtari. Ai grija, insa, ca inainte sa ajunga in mașina de spalat sa fie intorși pe dos. Daca vrei sa le pastrezi culoarea cat mai mult cu putința, vei alege un program de spalat cu apa rece și, daca ești indrazneața, vei adauga un sfert de pahar de oțet alb distilat odata cu balsamul. Stai liniștita, mirosul se va evapora. 

Un truc pentru a pastra hainele noi cat mai mult timp este folosirea sacilor de vidat. Hainele extrasezon trebuie depozitate in acesti saci pana la urmatorul sezon, in acest fel sunt ferite de murdarie, mirosuri, si altele. Pe ioanashop.ro iti stau la dispozitie o varietate de saci de vidat in diverse marimi, pentru toate nevoile.

Rochiile, maiourile, tricourile, colanții se vor spala dupa o purtare sau doua. Ai grija, insa, la materialele din care sunt facute, astfel incat sa setezi temperatura potrivita.

Temperatura la care trebuie spalata o haina e trecuta pe eticheta, de regula!

Sacouri și blazere. Aici situația este mai complicata. E recomandat sa le speli dupa cinci sau șase purtari, insa chiar și atunci riști destule, caci trebuie sa știi exact cum se comporta aceste obiecte vestimentare la diferite temperaturi. Recomandarea mea este sa apelezi, totuși, la o curațatorie pentru a te asigura ca aceste hainuțe pretențioase vor fi spalate la o temperatura potrivita țesaturii lor, cu anumiți detergenți, și de niște ”manuțe” profesioniste.

Pijamale. E de dorit ca aceste obiecte vestimentare, care intra in contact cu pielea, sa fie spalate la fiecare 3-4 purtari. Și atunci, desigur, la o temperatura joasa, pentru a nu se decolora sau strica materialul.

Așadar, tu cat de des iți speli hainele? Ți s-a intamplat sa strici vreo haina prin spalare? Ai apelat la vreo spalatorie pana acum?