Deja in titlu intalnim un paradox – cum putem face distinctia intre denumirea comuna „carton” si carton ondulat, avand in vedere ca cartonul ondulat este un tip de carton?
Cu toate acestea, cei care se ocupa de ambalarea transporturilor se vor familiariza rapid cu termenii (si este imperativ sa le cunoastem!).
Ce sunt cartonul si cartonul ondulat ca ambalaje – cum arata?In general, cartonul este un material din hartie groasa amestecata cu celuloza (deseori reciclata). Cartonul este folosit pentru a face cutii mici si ambalaje, huse, inserții pentru haine (ex. camasi), etc. De aceea distingem cartonul cu urmatoarele scopuri – ambalare, constructie, tiparire, electrice, incaltaminte si multe altele. Poate fi albit sau nealbit. Cartonul are o greutate diferita – cu cat greutatea este mai mare, cu atat cartonul este mai dens si mai luxos.
Cartonul ondulat este carton ondulat. Cartonul ondulat poate avea un numar diferit de straturi, iar cartonul ondulat cu trei si cinci straturi este deosebit de populare. In ele, straturile intermediare sunt facute din hartie pliata ca niste vafe, de unde si denumirea de „carton ondulat”. Straturile exterioare de carton ondulat sunt realizate din hartie si se numesc „captuseli”. Materialul ondulat este lipit pe ambele parti de captuseli in timpul productiei.
Atat cartonul ondulat, cat si cartonul sunt reciclabile. In plus, puteti marca atat cartonul cat si cartonul ondulat.
Diferentele dintre carton si carton ondulatCartonul obisnuit nu protejeaza continutul transportului. Daca utilizati cutii de carton, trebuie sa impachetati produsele in plus cu aeroplastic sau alt material de protectie. De asemenea, nu este recomandat sa transportati obiecte grele intr-o cutie de carton.
In același timp, cartonul ondulat va rezista la impact, umiditate sau alte conditii nefavorabile (pentru o perioada scurta de timp). Cartonul ondulat este folosit si pentru a face cutii pentru mutare – este mai durabil si va va ajuta sa va transportati bunurile. Cu cat cartonul ondulat are mai multe straturi, cu atat cele trei caracteristici ale acestuia sunt mai bune: rezistenta la rupere, rezistenta la perforare, rezistenta la strivire a marginilor.
Cand sa te opresti la carton si cand – pe carton ondulat?Cartonul este potrivit in special pentru trimiterea de produse usoare, indestructibile, precum haine, jucarii moi, accesorii mici. Este excelent si pentru impachetarea cadourilor.
Cartonul ondulat este recomandat la expedierea mărfurilor fragile și/sau grele. Experienta ne spune ca cartonul ondulat este de preferat si in comertul cu carti, deoarece clientilor nu le place sa gaseasca colturi mototolite ale noilor lor lecturi. Cartonul ondulat este folosit si la transportul produselor alimentare (cel mai adesea cu captuseala izolatoare).
Arunca o privire la ambalajele/cutiile de transport pe care le oferim!
Alte utilizari interesante ale cartonului ondulat sunt legate de depozitare, gradinarit si… fabricarea mobilei – da, cartonul ondulat poate fi suficient de puternic pentru a rezista ani si ani de functionare. Mai multe vezi aici