Care sunt primele simptome in sarcina? Ghid complet

Candidoza in sarcina Candidoza in sarcina

Sarcina este o perioada minunata in viata unei femei, dar poate fi si stresanta. In acest stadiu, este important sa cunoasteti simptomele care ar putea indica faptul ca esti insarcinata, astfel incat sa puteti lua masurile necesare pentru a va asigura sanatatea si confortul. De asemenea vom discuta despre candidoza in sarcina cauze si tratament.

Iata care sunt principalele simptome de sarcina:

Modificari hormonale

Hormonii sunt responsabili pentru numeroase modificari din organismul unei femei insarcinate. Acestia pot cauza nausée, greata si chiar varsaturi, mai ales dimineata. De asemenea, pot cauza si schimbari ale dispozitiei, precum si un sentiment general de oboseala si extenuare.

Modificari ale sanilor

Sanii sunt una dintre primele zone care se modifica in timpul sarcinii. Acestia pot fi sensibili la atingere, iar sfarcurile pot deveni mai intunecate si mai tari. De asemenea, este posibil sa observati o secretie galbuie sau maronie de la sfarcuri.

Modificari ale ciclului menstrual

Aproape jumatate dintre femeile insarcinate experimenteaza o intarziere a menstruatiei, ceea ce poate fi un simptom clar al sarcinii. De asemenea, unii oameni pot experimenta sangerari usoare sau spotting, care sunt cauzate de implantarea ovulului fertilizat in peretele uterin.

Dureri de burta si de spate

In primele saptamani de sarcina, unii oameni pot experimenta dureri de burta si de spate, cauzate de modificarile hormonale si de cresterea uterului. Acestea pot fi similare cu durerile menstruale, dar sunt mai putin intense si mai frecvente.

Modificari ale poftei alimentare si a mirosurilor

In timpul sarcinii, unii oameni pot experimenta schimbari ale poftei alimentare si a mirosurilor. Acestea pot fi cauzate de hormonii din organism, care pot influenta gusturile si mirosurile. De exemplu, unii oameni pot dezvolta o aversiune fata de anumite alimente sau aroma, in timp ce altii pot avea o pofta excesiva pentru anumite alimente sau arome.

Alte simptome

In plus fata de aceste simptome, unii oameni pot experimenta si alte simptome in timpul sarcinii, precum urinari frecvente.

  • Simptomele candidozei in sarcina
  • Simptomele candidozei in sarcina pot varia in functie de zona afectata. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:
  • Prurit (mancarime) si iritatie in zona vaginala
  • Roseata si umflare in zona vaginala
  • Durere sau arsura la urinare
  • Secretii vaginale cu miros neplacut si textura cremoasa
  • Durere sau discomfort in timpul actului sexual

Tratamentul candidozei in sarcina

Tratamentul candidozei in sarcina va fi prescript de medic in functie de gravitatea infectiei si de starea de sanatate a mamei insarcinate.

Unele dintre cele mai frecvente tratamente pentru candidoza in sarcina sunt:

  • Aplicarea de creme antifungice topice (local)
  • Administrarea de comprimate sau ovule antifungice
  • Tratamentul cu bai de sare

In cazurile severe, medicul poate recomanda administrarea de fluconazol, un medicament antifungic oral. Cu toate acestea, acest medicament trebuie utilizat cu precautie in timpul sarcinii, deoarece poate avea efecte adverse asupra fatului.

Este important sa se urmeze tratamentul prescris de medic si sa se evite auto-tratarea, deoarece acest lucru poate agrava situatia si poate fi periculos pentru sanatatea mamei si a fatului.