Salariul mediu în România este relativ scăzut în comparație cu alte țări europene. Potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu brut lunar în România a fost de 3.243 de lei (aproximativ 686 de euro) în cursul anului 2018.
Această sumă este semnificativ mai mică decât salariul mediu din Uniunii Europene, de 1.404 euro pe lună.
Piața muncii din România a înregistrat o creștere anuală a salariilor în ultimii ani. Cu toate acestea, din cauza inflației în creștere și a ajustărilor costului vieții, aceste creșteri nu s-au tradus printr-o creștere proporțională a puterii de cumpărare.
Valoarea reală pe termen real a salariilor este încă semnificativ mai mică decât era înainte de criza financiară din 2008.
În ceea ce privește distribuția veniturilor, există o prăpastie mare între cei care au venituri mari și cei care au venituri mici.
De exemplu, în timp ce 10% dintre angajați câștigă de peste 6 ori salariul mediu (ceea ce echivalează cu 18 890 de lei sau aproximativ 3 957 de euro pe lună), 10% câștigă mai puțin de 1/4 din salariul mediu (ceea ce echivalează cu 820 de lei sau aproximativ 171 de euro pe lună).
Acest lucru evidențiază o mare diferență între cei care câștigă la capetele opuse ale spectrului, cu foarte puține puncte de mijloc.
În general, cei care lucrează în industrii mai bine plătite, cum ar fi IT și finanțele, tind să aibă salarii mai mari decât cei angajați în sectoare precum turismul sau ospitalitatea.
În plus, cei care lucrează în cadrul companiilor multinaționale se bucură adesea de salarii mai mari decât omologii lor din alte părți ale României, datorită accesului lor la standarde și practici globale, care sunt în general mai bine plătite.
În general, în ciuda creșterilor recente ale salariilor din întreaga țară și a unor îmbunătățiri ale nivelului de trai pentru anumite segmente ale societății, mulți români încă se află în situația de a câștiga salarii care nu pot ține pasul cu inflația și nici nu le permit să mențină un stil de viață confortabil.
Salariul mediu versus salariu minim pe economie din Romania
Salariul mediu versus salariul minim în România este un subiect important pentru a înțelege economia țării. Potrivit unui raport publicat în 2019 de Institutul Național de Statistică, salariul mediu brut lunar în România a fost de 2.042 de lei (aproximativ 452 USD), în timp ce salariul minim a fost de 1.900 de lei (aproximativ 416 USD). Acest lucru înseamnă că salariul mediu a fost cu 7,1% mai mare decât salariul minim.
În ciuda acestei diferențe relativ mici, este totuși important să analizăm alți factori care ar putea contribui sau limita salariile oamenilor.
De exemplu, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2017, nivelul de educație este corelat în mod semnificativ cu salarii mai mari în România.
Persoanele care au absolvit învățământul terțiar au câștigat de aproximativ 3 ori mai mult decât cele care nu au absolvit nicio educație secundară. În plus, există și în România diferențe salariale între femei și bărbați; femeile câștigă în medie cu aproximativ 16% mai puțin decât bărbații pentru poziții și calificări similare.
În plus, există discrepanțe regionale între diferite zone ale țării atunci când vine vorba de salarii și oportunități de angajare. În general, orașele mari, cum ar fi Bucureștiul, oferă în medie salarii mai mari în comparație cu orașele rurale și cele mai mici.
Diferitele sectoare economice pot fi, de asemenea, supuse unor niveluri diferite de salarizare; industrii precum tehnologia informației tind să ofere salarii mult mai bune decât locurile de muncă manuală sau cele din industria serviciilor.
În general, deși salariile medii pot depăși cu un anumit procent salariul minim pe întreg teritoriul României, acest lucru nu înseamnă neapărat că toată lumea este capabilă să se descurce cu nivelul actual de venit.
Este clar că alți factori, cum ar fi nivelul de educație și locația, joacă un rol important în determinarea sumei pe care o pot câștiga oamenii și dacă aceștia sunt capabili să își asigure oportunități de angajare de calitate cu salarii echitabile în diferite regiuni ale României.