Care este momentul cel mai bun pentru conceptie?

Conceptia

In 1956, un anume Gregory Goodwin Pincus, savant cu cetatenie americana, reuseste sa puna la punct prima pilula anticonceptionala pornind de la o combinatie hormonala asociind estrogenul cu progesteronul. Dupa un test clinic concludent, efectuat pe 1308 femei, la 10 august 1960 isi face intrarea in farmaciile americane, Evanidiţi 10, prima pilula anticonceptionala comercializata.

Astfel, de mai bine de treizeci de ani, femeia, cuplul au posibilitatea de a „programa” o sarcina.

Prin programare intelegem pregatirea trupului, a sufletului si a cuplului pentru a intampina o viata noua, care va schimba mult lucrurile. (Ydata luata decizia de a avea un copil, iata intrebarile pe care, probabil, ti le vei pune:

Momentul cel mai bun

Statistica arata ca, in Romania, cei mai multi copii se nasc in februarie/martie si in septembrie/octombrie. Putem trage concluzia ca romanii „procreaza” mai mult in iulie/august si in decembrie/ianuarie, prima fiind perioada concediilor, iar cea de a doua fiind perioada sarbatorilor (craciun) si a deciziilor (anul nou). Odata ce ai hotarat sa ai un copil, asculta-ti trupul. Ciclul ovarian dureaza, la femeie, in medie 28 de zile. Ovulatia intervine in ziva a 14-a. Perioada de fecunditate maxima se situeaza deci in acest moment, adica la inceputul celei de a doua saptamani de la prima zi a ultimei menstruatii. Daca iei anticonceptionale, poti incerca sa „ramai” insarcinata incepand cu ciclul urmator dupa intreruperea tratamentului anticeptiv. Statistic, reusita este probabila la 4 luni dupa aceea.

Cum cunoastem momentul ovulatiei?

Exista doua metode utilizate in mod curent:

Curba temperaturii: daca obisnuiesti temperatura in fiecare zi, vei observa o crestere sensibila a acesteia in jurul celei de a 15-a zi a ciclului, adica in ziva urmatoare ovulatiei.Este momentul!

Testul de ovulatie: poti procura la farmacie un test de depistare a ovulatiei. Acesta se introduce in urina de dimineata, incepand cu ziva a 10-a a ciclului. Atunci cand fasia de testare se coloreaza in albastru, aceasta indica ca veti ovula in urmatoarele doua zile.

Exista deasemenevechea metoda de nadejde a „norocului defecunditate”. Din momentul in care ai decis cu sotul sa aveti un copil, nu mai lua anticonceptionale, cere-i ginecologului sa-ti scoata steriletul sau puneti prezervativele in sertar. Faceti dragoste cum va place, fara a fi preocupati de obsesia de a avea un copil. Natura este atat de bine construita incat aceasta ar trebui sa fie suficient. Daca, dupa mai multe luni, nu s-a intamplat nimic, nu ezitati sa consultati un specialist in sterilitate.