De la nastere pana la doua luni, bebelusul doarme in jur de 16 ore pe zi, cu perioade scurte de veghe activa. Deci, el va trece prin faze de somn agitat, care ii asigura maturizarea creierului si de somn calm, indispensabil pentru crestere si pentru buna dezvoltare corporala.
Somnul agitat…
In aceasta faza, nou-nascutul adoarme, apoi doarme profund, dar continua sa faca miscari. Poate sa aiba mimica faciala, sa zambeasca, sa clipeasca din pleoape si sa-si agite mainile. Ca si la fat, acest somn ocupa un loc foarte important, deoarece reprezinta aproape jumatate din timpul total de somn. Avand o durato de la 15 la 25 de minute, somnul agitat pare sa serveasca la instalorea si dezvoltarea circuitelor neuronice si, deci, la dezvoltarea creierului. Ulterior, el evolueaza si nu mai reprezinta decat 30% din totalul duratei de somn. Putin cate putin, el va deveni somnul paradoxal al adultului, care corespunde somnului cu vise.
si somnul calm
in leagenul sau, nou-nascutul doorme, pare mai calm, respiratia are un ritm regulat. Aceasta perioda permite recuperarea oboselii fizice. Acesta este momentul cand sunt secretati numerosi hormoni, intre care si cei de crestere, care favorizeaza refacerea tesuturilor si a celulelor. Incepand de la 2-3 luni, in aceasta faza de somn, care continua sa evolueze, vor putea fi identificate perioadele de somn lent superficial si de somn lent profund. Aceasta este acea parte a somnului care, ulterior, va deveni somnul lent profund al adultului, cu aceeasi functie ca si la copil, respectiv de recuperare si de regenerare.
Cum sa-i ii ajutam sa-si faca somnul de noapte?
Toti parintii din lume stiu ca primele luni cu un bebelus sunt sinonime cu nopti agitate, punctate de numeroase treziri. bar, nu trebuie neaparat sa te scoli in toiul noptii. A obisnui bebelusul sa-si faca somnul de noapte depinde, in mare masura, de capacitatea voastra de o gasi echilibrul optim intre blandete si fermitate.
Intre 3 si 6 luni, un bebelus este, din punct de vedere psihologic, pregatit sa isi faca somnul de noapte, in continuare, totul depinde de atitudinea voastra si de capacitatea de a stapani incidentele aparute pe parcurs.
In burta mamei, fatul traieste si doarme dupa bunul lui plac, fara a face diferenta intre zi si noapte, care ne puncteaza viata de adulti. Este, deci, total inutil sa-i pretindem sa faca diferenta intre noapte si zi chiar de la nastere. Intre 3 si 6 luni, ceasul sau biologic atinge maturitatea necesara pentru a-si organiza fazele de somn si pentru a-i permite sa doorma, daca nu nopti intregi, cel putin 6 ore in sir.