Comunicarea debuteaza cu primul moment in care mama priveste in ochi copilul. La inceput totul se rezuma la zambete, gangurituri, limbajul trupului din partea mamei si ganguritul necontrolat din partea copilului.
Insa copilul invata prin imitatie si repetitii pana la varsta de 3, 4 chiar 5 ani, iar comportamentul natural al parintilor in aceasta perioada ii va oferi micutului suficiente oportunitati pentru a invata.
Copiii pot invata orice limba a pamantului, insa limba mamei va fi cea pe care o vor "achizitiona" mai intai, ascultandu-i pe adultii din jurul lor. coltulcolectionarului.ro iti pune la dispozitie carti pentru copii de toate varstele, carti scolare, carti poezii si multe altele.
Cantecele si poezioarele traditionale folosite de-a lungul timpului pentru a linisti si binedispune sugarii si copii sunt importante din mai multe puncte de vedere. Pentru un copil mic, un ritm leganat usor asociat cu vocea mamei este linistitor - o rutina confortabila care ofera creierului primele tipare si cai neuronale. Cu timpul, devine vital pentru dezvoltarea limbajului, deoarece cantecele si rimele:
Subliniaza sunetele - "Nani-nani, puiul mamii; dormi cu mama, ingeras, dragul mamii copilas." Sunt usor de imitat - odata ce copilul a inceput sa cunoasca limba, ti se poate alatura, asadar exerseaza producand sunete placate si linistitoare pentru cel mic. Ofera destula repetitie - cantecele si rimele pot fi repetate cu placere de sute sau chiar mii de ori.
Pe langa faptul ca ajuta limbajul vorbit, cantecele si poeziile pun bazele solide ale cititului si scrisului, atunci cand copiii vor trebui sa "decodeze" cuvinte din sunete.
Din momentul in care copilul a inceput sa vorbeasca, sa gandeasca, poeziile si cantecele il ajuta la imbogatirea vocabularului si la exersarea dictiei.
Oricand ai timp, canta-i diverse melodii pentru copii, recita-i poezioare si foloseste jocuri repetitive, cum sunt rimele si incantatiile de numere - incurajeaza-l de fiecare data sa ti se alature.Sa ai in vedere faptul ca alegerea poeziilor si cantecelor pe care urmeaza sa le transmiti copilului trebuie sa fie alese cu grija, in functie de nivelul, de varsta si de posibilitatile acestuia de pronuntie si de intelegere.
Un copil de 2, 3 ani poate memora cu usurinta poezioare cu rime si cuvinte simple cu maxim 2 strofe. De la 3 la 4 ani se pot introduce poeziile care sa transmita un mesaj atractiv si din care copilul sa retina o mica parte.
Nu-l grabi pe cel mic sa invete o poezie sau un cantec "cat ai bate din palme", fiecare are ritmul lui de intelegere si asimilare a informatiilor. Daca il vei presa sa invete, va prinde repulsie pentru o astfel de activitate. Incurajeaza-l sa inceapa conversatii (chiar daca este vorba doar de cuvinte ciudate sau limbajul corpului) si sa raspunda la orice comunicare. Asculta-l cu atentie atunci cand incearca sa reproduca o poezioara pe care a auzit-o, sau incearca sa vorbeasca; incurajeaza-l si incearca mereu sa-i raspunzi intr-un fel sau altul. Ajuta-ti copilul sa-si imbunatateasca limbajul ascultandu-l cu atentie, corectandu-l si punandu-i intrebari genuine. Niciodata sa nu critici/ razi de felul in care recita, canta sau vorbeste copilul tau. Incurajeaza-i creativitatea!