Cand se intrerupe alaptarea la san?

  • Marţi, 10 Noiembrie 2020
  • Familie

Intreruperea alaptarii la san reprezinta trecerea de la alaptarea materna la un anumit tip de alimentatie (lapte artificial, lapte de vaca sau alimente care nu sunt produse lactate): adica, ceea ce se cheama intarcare.

De fapt, puteti opri alaptarea la san atunci cind doriti! Stiind ca dupa ce bebelusul implineste 6 luni, trebuie sa-i diversificati alimentatia, deoarece are nevoie de mai multe tipuri de alimente pentru o mai buna dezvoltare. In orice caz, puteti continua sa-l alaptati la san pana la 1 an, de 2 ori pe zi (oricum, orice bebelus are nevoie zilnic de lapte pana la 2 ani!). Se poate intampla, totusi, ca unii bebelusi sa se plictiseasca de lapte, si chiar de san.

Oricare ar fi momentul ales pentru intreruperea alaptarii la san, luati decizia singura si nu reveniti asupra ei, deoarece ar putea sa-l tulbure pe bebelus. Intarcarea nu se face de pe o zi pe aita, este necesara o perioada de adaptare pentru copilul dumneavoastra. Deci, nu va grabiti.

Incepeti prin inlocuirea unei alaptari la san cu o alaptare cu biberonul (sau  cu lingurita, in functie de varsta copilului), apoi dupa 3-4 zile inlocuiti inca o alaptare la san, si asa mai departe. Puteti incepe cu alaptarea de la masa de seara, dar pastrati intotdeauna alaptarea de dimineata, pe care o veti inlocui ultima. Ideal este sa alternati o alaptare din doua, adica o alaptare la san, o alaptare cu biberonul, o alaptare la san, una cu biberonul, etc… Foarte important este sa nu desfiintati decat o singura alaptare la san pe zi.

O tehnica buna, daca vi se pare posibila, este de a-i da cu biberonul laptele dumneavoastra (cu ajutorul unei pompite de muls). Astfel, schimbarea va fi mai putin brusca, dar aceasta metoda presupune putina munca si organizare.