Știința a demonstrat recent că câinii pot înțelege cu adevărat ceea ce le spui. Știi că câinele tău înțelege anumite cuvinte precum „stai”, „stai” sau „așteaptă”. Dar acum cercetările au descoperit că câinii înțeleg nu doar cuvintele, ci și emoțiile din spatele lor.
Un studiu recent a arătat că, dacă un câine aude cuvinte cu conținut emoțional rostite de un om pe care îl cunoaște, își va înclina capul spre stânga. Aceasta indică activitatea creierului în emisfera dreaptă. Cu toate acestea, dacă un câine aude cuvinte spuse de cineva pe care nu-l cunoaște și fără tonalitate, își întoarce capul spre dreapta.
Aceasta indică activitatea în emisfera stângă a creierului. Câinii și oamenii procesează atât sensul limbajului în emisfera stângă a creierului, cât și emoțiile în partea dreaptă.
Un alt studiu a făcut ca câinii să fie supuși scanării creierului pentru a vedea ce s-a întâmplat când au auzit vorbirea. A arătat că, atunci când ambele emisfere ale creierului „au fost de acord” că ceea ce au auzit este o laudă, câinele a fost cu adevărat fericit.
Studiul a constatat că creierul unui câine analizează separat ceea ce spunem și cum îl spunem. Apoi integrează aceste două surse de informații pentru a ajunge la sens. Deci, dacă un câine din studiu a auzit cuvinte care au avut sens pentru el (de exemplu, „băiat bun”), asociate cu un ton de laudă, centrul de recompensă al creierului a fost activat. Acest lucru este foarte asemănător cu oamenii.
Cercetătorii au încercat să păcălească câinii înlocuind cuvintele de laudă cu cuvinte mai puțin semnificative. Ei ar înlocui, de exemplu, „băiat bun” cu „să presupunem”, dar ar folosi un ton de laudă.
Scanările creierului efectuate atunci au arătat că nu poți păcăli Rover. Emisfera stângă a câinilor nu a fost stimulată. Cu alte cuvinte, ei nu procesau sensul cuvântului pentru că nu îl cunoșteau.