Black Friday in jurul lumii

Indiferent de structura religioasa, multe tari sarbatoresc la sfarsitul anului. Aceste sarbatori de iarna implica automat oferirea de cadouri. Intr-o lume din ce in ce mai consumista, multe culturi nationale imbratiseaza, prin urmare, explozia de vanzare cu amanuntul, la sfarsit de an.

Unele tari, cum ar fi Rusia, fixeaza sarbatorile majore de iarna la scurt timp dupa inceputul anului calendaristic roman.

Cu toate acestea, Ziua recunostintei este o sarbatoare americana. Nici o alta tara nu are o sarbatoare a belsugului in a patra joi (sau vineri) din Noiembrie. Canada sarbatoreste propriul Thanksgiving Day in a doua luni din octombrie.

Dar Black Friday a devenit o sarbatoare extrem de populara in multe tari din Europa si in toata lumea. Cateva exemple de sarbatori interionationale Black Friday includ:

- Romania.

Black Friday este surprinzator de popular in Romania. Conform Romania Insider, conceptul a fost importat in 2011 de retailerul online roman eMAG, al carui CEO sustine ca 11 milioane de romani (dintr-un total de 20 de milioane) a auzit de Black Friday si 6.7 milioane de romani sunt interesati sa cumpere de Black Friday.

- Marea Britanie

In Regatul Unit, termenul de "Black Friday" s-a referit initial la vinerea dinaintea Craciunului, inceputul traditional al saptamanii sarbatorilor de Craciun (si o sarbatoare populara de baut care solicita invariabil resursele de sanatate si siguranta publica). In 2010, mai multe companii americane precum Amazon si Walmart au inceput sa promoveze in UK conceptul de Black Friday. Conform publicatiei Guardian, sarbatoarea este destul de controversata in Marea Britanie, chiar daca ea produce peste 2 miliarde de lire sterline in activitatea economica si a capatat in mod oficial titlul de cea mai aglomerata zi a cumparaturilor in 2015.

- Canada.

Pe parcursul unei perioade de forta fara precedent pentru dolarul canadian in anii 2000 si 2010, retailerii canadieni au instituit vanzari de Black Friday pentru a-i impiedica pe clienti sa strecoare valuta peste granita. Chiar daca Black Friday nu este la fel de popular in Canada, cum este in SUA, aceasta ramane o zi importanta pentru cumparatorii canadieni.

- Olanda

In anul 2015, cativa zeci de retaileri olandezi si marci internationale s-au unit pentru a crea Black Friday Nederland, pentru vanzari online. Black Friday nu este o sarbatoare a cumparaturilor nationale in Olanda, dar este o oportunitate excelenta pentru nativii olandezi sa cumpere la preturi mai mici.

 

Cand e black friday in Romania?

In ultima vineri din noiembrie. Este posibil ca unele oferte Black Friday sa fie afisate chiar mai devreme.