Ai grija de sanatatea ta: Descopera beneficiile unui somn linistit!

Ai grija de sanatatea ta: Descopera beneficiile unui somn linistit! Ai grija de sanatatea ta: Descopera beneficiile unui somn linistit!

 Indiferent de varsta ori de ocupatie, de cele mai multe ori avem tendinta sa ne ”pierdem” in rezolvarea task-urilor zilnice, fie ca e vorba de proiecte pentru facultate ori sarcini de serviciu, insa atitudinea aceasta este complet gresita.

Pe langa o dieta echilibrata, bogata in vitamine si minerale ori un program zilnic de exercitii fizice, este important sa ai un orar strict de somn, deoarece acest lucru este esential pentru organism. Nu doar ca il ajuta sa se refaca si iti ofera energie, ci iti imbunatateste calitatea vietii si te ajuta sa te simti mai frumoasa.

inspectmun.ro iti prezinta care sunt efectele somnului asupra organismului tau, mai jos:

Imbunatateste memoria si sporeste creativitatea

Potrivit unui studiu realizat recent de catre specialistii de la Universitatea Notre Dame, SUA, somnul ajuta memoria sa se relaxeze, sa-si reorganizeze informatiile si sa extraga datele inutile intiparite in minte. De asemenea, sporeste creativitatea, astfel ca cele mai inedite idei apar in timpul somnului. Acest lucru se datoreaza sistemului glimfatic, care este responsabil de curatarea spatiilor dintre neuroni prin intermediul lichidului cefalorahidian, care este de 10 ori mai activ atunci cand nu dormim.

Te ajuta sa-ti mentii greutatea in limite normale

Opt ore de somn pot face cu adevarat minuni pentru frumusetea ta, motiv pentru care e musai sa fii atenta si sa ai un program bine stabilit de odihna. Conform unor cercetari facute de oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago, persoanele care au un regim alimentar strict si care dorm bine zilnic au tendinta sa slabeasca mult mai usor, fata de cei care nu se odihnesc. Ba mai mult, cei din urma, pierd mai multa masa musculara si au o pofta mai mare de foame.

Intareste sistemul cardiovascular

Un alt beneficiu adus de somn este fapul ca diminueaza riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Doctorul Charles Czeisler, director al departamentului de studiu al somnului de la Universitatea Harvard, a explicat ca acest lucru se datoreaza faptului ca atunci cand dormim tensiunea arteriala si activitatea inimii se diminueaza si ii ofera acesteia posibilitatea de a relaxa, de a elimina stresul zilnic.

Creste speranta de viata

Alte studii au aratat, de-a lungul timpului, ca somnul influenteaza indicele de mortalitate. De exemplu, potrivit unei cercetari realizate in 2010, femeile cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani, care dorm mai putin de cinci ore pe noapte, au o viata mai scurta fata de cele care se odihnesc opt ore si reusesc astfel sa isi regenereaze resursele.