BDSM, Personalitatea si Sanatatea Mentala

Un studiu recent asupra profilului psihologic al practicienilor BDSM a atras atentia in mass-media, cu titluri proclamand ca ,,practicienii S&M sunt mai sanatosi si mai putin nervosi decat cei cu o viata dominanta." Desi, in trecut, BDSM era asociat psihopatilor, autorii studiului au sustinut ca practicienii sunt in general sanatosi din punct de vedere psihologic, daca nu mai mult, in unele privinte, in comparatie cu populatia generala. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca majoritatea aparentelor beneficii psihologice de a fi un practicant, se aplica celor din pozitia dominanta, mai degraba decat celor din rolul supusului. In plus, rezultatele studiului trebuie tratate cu o anumita precautie, deoarece nu este clar ca grupul de comparatie este o buna reprezentare a populatiei generale.

BDSM implica o gama diversa de practici care implica de obicei jocuri de rol in care o persoana isi asuma un rol dominant si o alta persoana isi asuma un rol supus. Aceste activitati implica adesea retinere fizica, jocuri de putere, umilire si, uneori, dar nu intotdeauna, durere. Persoana care joaca rolul dominant controleaza actiunea, in timp ce persoana din rolul supus renunta la control. Multe persoane au un rol preferat pe care il joaca de cele mai multe ori, desi unele persoane se bucura de a comuta intre roluri. In aceasta practica se foloses de obicei biciuri, curele erotice pentru legat sau jucarii sexuale, in functie de preferintele fiecaruia.

Este normal BDSM?

Practica BDSM poarta cu sine o anumita cantitate de stigmat social, desi popularitatea recenta a Fifty Shades of Grey ar putea fi un semn al acceptarii publicului din intreaga lume. Profesiile din domeniul sanatatii au avut mult timp tendinta de a vedea practica ca fiind patologica si chiar pervertita. Presupunerile obisnuite despre persoanele care participa la BDSM sunt ca sunt anxiosi din punct de vedere psihologic si sunt nejustificati; au fost abuzati sexual in trecut; si ca incearca sa compenseze dificultatile sexuale. Cu toate acestea, cantitatea mica de dovezi disponibile sugereaza ca probabil aceste ipoteze nu sunt adevarate. De exemplu, un sondaj telefonic efectuat in Australia a constatat ca persoanele care au participat la BDSM in anul precedent nu au fost mai suparate decat altele si nu au raportat mai multe dificultati sexuale. Cu toate acestea, BDSM practicat intre consimtamantul persoanelor care sunt multumite de ceea ce fac nu este considerat oficial patologic.

Cum sunt practicienii BDSM?

Nu exista nicio cercetare care sa examineze caracteristicile psihologice ale practicienilor BDSM, astfel incat obiectivul unui studiu recent (Wismeijer & van Assen, 2013) a fost sa compare practicienii BDSM cu oameni din populatia ,,normala" pe o raza de trasaturi de personalitate. Practicantii de BDSM au fost recrutati de pe un forum web olandez BDSM. Participantii la comparatie au fost recrutati prin anunturi referitoare la ,,cercetarea secretului online". Acestea au fost obtinute printr-o varietate de surse, inclusiv o revista populara pentru femei olandeze si un site web care permite vizitatorilor sa isi posteze secretele. 

Studiul a comparat practicienii BDSM cu grupul de control pe trasaturile de personalitate - neurotism, extraversiune, deschiderea la experienta, constiinciozitate si acordabilitate - precum si pe sensibilitatea la respingere, stiluri de atasament in relatie si bunastarea subiectiva (fericire) in ultimele doua saptamani. Persoanele din grupul BDSM au fost, de asemenea, defalcate in dominanti, supusi  si comutari, pe baza preferintelor respective, pentru a permite comparatii suplimentare. Au fost observate diferente de gen in ceea ce priveste modul in care oamenii s-au asortat in aceste roluri. In randul femelelor, peste trei sferturi erau supuse, in timp ce dominantii erau foarte mult in minoritate. Rolurile s-au raspandit mai uniform intre barbati, desi dominantii erau cei mai populari (care au constituit aproape jumatate), urmate de supusi (putin peste o treime) si apoi comutatoare. Acest lucru sugereaza ca femeile care practica BDSM au mai multe sanse decat barbatii sa prefere rolurile tipice de gen.