Avantajele si dezavantajele tehnologiei mobile in scoli

Fie ca vrem sau nu, utilizarea smartphone-ului a transformat toate aspectele vietii noastre, iar educatia nu face exceptie. Acum, sarcinile pot fi transmise prin intermediul WhatsApp si chiar explicatiile unui curs pot fi transmise printr-un mic videoclip, in orice moment.

Avantajele si dezavantajele tehnologiei mobile in scoli

Faptul ca tinerii au acces la telefoane mobile de la varste atat de fragede implica vreun risc? Raspunsul este da, desi are si avantajele sale. Noi le analizam in profunzime.

AVANTAJE

Avantajele smartphone-urilor sunt multe. De exemplu:

1. Va permite sa va conectati in orice moment la Internet, sa accesati informatii si sa comunicati rapid. Fara indoiala, acest dispozitiv tehnologic este ideal pentru a insoti cursurile cu aplicatii sau documente online.

2. Permite accesul la informatii care pot genera puncte de discutie in randul studentilor. De asemenea, componenta auto-predica se evidentiaza, deoarece, in momentul de fata, este foarte comun ca cei mici sa poata invata intr-un mod autonom sa foloseasca aceste instrumente tehnologice.

3. Acesta poate fi folosit pentru a introduce un subiect de cercetare, face mai vizibil si usor de inteles procesul de informare, dar domeniul sau de aplicare va depinde de proiectarea curriculara, metodologia de lucru a cadrelor didactice, planul de ore, obiectivele de invatare, valorile institutionale. 

DEZAVANTAJE

Cu toate acestea, exista si unele dezavantaje atunci cand le folositi in scopuri educationale.

1. Copilul in scoala, expus la atat de multe continuturi, poate suferi un fenomen in capacitatea de a pastra conceptele. Exista, de asemenea, o invatare mai inutila a mai multor domenii ale cunoasterii.

2. Dezavantajele sunt atunci cand tehnologia este depusa in ceea ce ar trebui sa fie esenta invatarii; si anume, rationamentul, imaginatia, utilizarea diferita a inteligentei, rezolvarea problemelor, reflectia, critica si etica, dilemele de identitate.

3. Un sistem traditional de sarcini se poate copia si lipi datorita facilitatilor lumii digitale si a internetului, dar este echivalentul invatarii? Un alt exemplu sunt examenele on-line si cele din invatamantul programat in software-ul care conditioneaza mintea umana sa fie folosita pentru a raspunde la intrebari, mai degraba decat sa le faca, in cazul in care mai multa inteligenta este putere.

Utilizarea tehnologiei mobile poate ajuta educatia, dar pentru a realiza acest lucru, ar trebui sa stabileasca un plan specific, tinand seama de metodologia pedagogica care urmeaza sa fie efectuata.