Atunci cand soacra este cauza divortului

Cand soacra provoaca divortul

Conform estimarilor expertilor, 1 divort din 8 se datoreaza unei soacre rele,

Este bombanitoare, isi baga nasul peste tot, stie totul mai bine ca oricine, si este toata ziva buna ziva la usa, intotdeauna in cele mai nepotrivite momente. Soacra nu isi aduce „copii” in fata instantei in mod constient. Nu, in majoritatea cazurilor, aceasta nu se intampla decat ca rezultat al bunelor intentii.

Cand soacra le aranjeaza dulapul fiului si norei sale fara ca cineva sa-i ceara ceva, nu o face decat pentru binele lor. „Nu voiam decat sa dau o mana de ajutor, amandoi munciti”, se justifica soacra, dar nu se poate impiedica sa nu faca reprosuri: „dulapurile aveau nevoie de putina ordine”. Daca sotul ii da dreptate mamei, momentul izbucnirii unei crize este aproape. La originea unei crize dintr-o relatie pot sta niste conflicte minore. „Ah, de fapt, spune in treacat sotia sotului, duminica suntem invitati la masa la mama.” El: „Am fost duminica trecuta deja la masa la ai tai, sper ca nu ai acceptat!” Ea: „Ba da.” EI: „Nu mai avem nici un week-end pe care sa-I petrecem impreuna, doar noi doi?”.

Ea se amesteca in educatia copiilor, in treburile financiare, sau propune ameliorari pentru intretinerea casei – lista este inepuizabila.

Administrarea cu succes a unei soacre

Dar soacra poate sa nu fie neaparat un factor de tensiune in cadrul relatiei. Exista numeroase cazuri in care soacra si nora se inteleg de minune. Iata cateva smecherii pentru a evita sau a aplana un conflict:

Cineva care are probleme cu soacra ar trebui sa aiba o discutie clara cu partenerul sau, fara ca pentru aceasta sa o „atace” pe soacra; chiar evitati cu orice pret acest lucru! Aceasta nu ar duce decat la conflicte. Ce a facut soacra si care a fost propria sa reactie? Dupa ce ati elucidat aceste probleme, cel mai bine ar fi sa va ganditi impreuna cu partenerul la cel mai bun mijloc de a restabili echilibrul emotional.

In caz de conflict, nu cautati numai s-o incriminati pe soacra. Pot sa existe si alte motive care conduc la o relatie rea cu soacra, cum ar fi comoditatea, lipsa de incredere in sine, faptul de a nu sti sa spui nu, sau dorinta de a impune cu orice pret armonia in familie.

Situatiile conflictuale ar trebui discutate cu soacra- chiar daca aceasta va constrange mai mult decat urmarea unor cai batatorite. O discutie poate elibera, si lamureste lucrurile de ambele parti. Soacra se simtea poate obligata sa invite familia, chiar daca ar fi preferat sa petreaca duminica impreuna cu sotul ei.

Daca soacra dumneavoastra se plange de dumneavoastra partenerului, discutati acest lucru impreuna cu el. Totusi, daca se repeta, partenerul dumneavoastra ar trebui sa raspunda: „Trebuie sa discuti aceasta cu el/ea”. La momentul potrivit, ar trebui sa propuneti chiar dumneavoastra: „Daca te deranjeaza ceva la mine, poti sa-mi spui”. Aceasta reactie mai este valabila si atunci cand soacra dumneavoastra are plangeri la adresa partenerului si pe care vi le impartaseste dumneavoastra.

Daca, in pofida numeroaselor discutii, soacra nu isi schimba comportamentul, singura solutie ar fi sa luati distanta fata de ea, ceea ce, mai tarziu, poate favoriza o apropiere. Partenerul dumneavoastra trebuie neaparat informat asupra unei astfel de decizii. Totusi, a-I forta sa taie (provizoriu) legatura cu mama sa nu este in interesul sau.