Un studiu științific recent a dezvăluit că alimentele condimentate ar putea să te facă să trăiești mai mult. Potrivit cercetărilor de la American Heart Association Scientific Sessions, „persoanele care consumă ardei iute pot trăi mai mult și pot avea un risc semnificativ redus de a muri din cauza bolilor cardiovasculare sau a cancerului, potrivit cercetărilor preliminare”. În comparație cu persoanele care mănâncă rar sau niciodată ardei iute, cei care mănâncă în mod regulat ardei iute s-au dovedit a avea o reducere cu 26% a riscului relativ de a muri din cauza bolilor de inimă, un risc redus cu 23% de deces prin cancer și cu 25% risc redus de deces din orice cauză.
„Totuși, motivele și mecanismele exacte care ar putea explica descoperirile noastre sunt în prezent necunoscute”, explică Bo Xu, MD, autorul principal al studiului. „Prin urmare, este imposibil să spunem în mod concludent că consumul mai mult de ardei iute poate prelungi viața și reduce decesele, în special din cauza factorilor cardiovasculari sau a cancerului. Mai multe cercetări, în special dovezi din studii randomizate controlate, sunt necesare pentru a confirma aceste constatări preliminare.” Un posibil motiv pentru acest efect este că ardeiul iute vă poate întări sistemul imunitar. „Ardeii iute roșu, inclusiv ardeiul cayenne, sunt o sursă incredibilă de vitamina A”, spune nutriționistul Tanya B. Freirich pentru Health. „Acest lucru este necesar pentru un sistem imunitar puternic și este, de asemenea, cunoscut că ajută la sănătatea ochilor.”
Și dacă asta nu este suficient, se dovedește că îți pot scădea și colesterolul. Freirich explică: „Ardeii Cayenne sunt cunoscuți că scad colesterolul din sânge și colesterolul LDL și trigliceridele, cresc colesterolul HDL și previne coagularea, ceea ce poate ajuta la prevenirea atacului de cord și a accidentului vascular cerebral.” Fie că este pentru că vă întărește sistemul imunitar, vă scade colesterolul „rău” sau altceva, tot ce știm cu siguranță este că ardeiul iute vă poate prelungi viața!