Aparitia sanilor, forme si marimi

Care fata nu a pandit cu nerabdare aparitia acestor doua mici umflaturi la nivelul pieptului care anunta dezvoltarea sanilor? Acest prim semn al pubertatii la tinerele fete este de cele mai multe ori extrem de tare asteptat, chiar daca unele se tem inca sa-si ia adio de fa copilarie.

Toate formele si marimile

In varful sanului, ceea ce nu era decat o usoara excrescenta roz sau maronie, devine acum mai mare si mai inchisa la culoare: arcola. Aceasata are in varf mamelonul, o proeminenta sensibila la variatiile de temperatura si la atingere si care este capabil sa se intareasca sau sa iasa in relief.

Nici un exercitiu fizic nu va impiedica sanii sa creasca, sa se micsoreze ori sa se rotunjeasca: format din tesut gras si din glanda, sanul nu poate deveni musculos! Exista sani ascutiti, in forma de trompeta sau rotunzi ca portocalele, insa ei sunt extrem de rar simetrici: asa ca obisnuiti-va cu ei!

Sanii: descriere si ce rol au

Sanii, care contin glanda mamara, acopera muschii pectorali. Pot fi de diferite forme. In afara rolului lor seducator, sanii au rolul sa produca lapte pentru bebelusul nascut de femeie, si asta indiferent de forma si marimea pe care o au!

Glanda mamara este formata din 10-20 de lobi divizati la randul lor in lobuli care contin glandele alveolare unde se va produce laptele. Canalele galactofore leaga lobii de mamelon. Ele transporta laptele care va tasni din mamelon ca niste fire subtiri.

Primul sutien

Sanii sunt mentinuti de o retea de ligamente fragile prinse de piele. Daca aceste ligamente se rup sau se intind, sanii cad. De aceea poarta femeile sutien. Trebuie sa purtati sutien inca de la inceput, de cand apar sanii si in spedial fetele sau femeile care au sanii mari sau cele care practica activitati sportive.

In rest, fiecare isi alege modelul de sutien care ii place, cu conditia ca acest model sa nu stranga sanii, sa nu purtati bretelele prea stranse pe umeri si sa schimbati marimea pe masura ce sanii se maresc, in special la inceput.

Cereti ajutorul vanzatoarei. Trebuie sa stiti totusi ca circumferinta pieptului este circumferinta cutiei toracice, masurata chiar sub sani. La acest numar adaugati 12 cm. Pentru a afla forma cupei, masurati de aceasta data in locul in care sanii au cel mai mare volum; daca obtineti aceiasi valoare cu cea a cutiei toracice (pieptului) alegeti o cupa A; pentru o diferenta de 2.5 cm. in plus, alegeti cupa B; pentru 5 cm. in plus, cupa C.