Aparitia Febrei la copii

Temperatura fiintelor umane este, ca si cea a altor animale cu sange cald, o constanta, pe care o numim homeotermie, spre deosebire de cea a animalelor cu sange rece (pesti, reptile, etc) care este variabila. Centrul reglarii termice (centru termo-reglator) se situeaza la nivelul unei parti a encefalului numita hipota/amus care este, intr-un fel, „creierul mediului nostru interior”. Acest centru actioneaza ca termostat al organismului nostru.

Homeotermia rezulta dintr-un echilibru intre crearea de caldura, sau termogeneza (alimentare, exercitiu fizic…), si mi jloacele de a lupta impotriva acesteia, sau termoliza (transpiratie mai mult sau mai putin abundenta, aport hidric – apa Exista, totusi, variatii ale temperaturii centrele pe parcursul unei zile de ordinul a 0,6°C, temperaturn cea mai scazuta inregistrandu-se dimineata si cea mai ridicata, seara. Este important de retinut ca, in mod normal, copiii se pare ca au o temperatura usor mai mare decat temperatura normala a adultilor, putand, uneori, sa ajunga pana la 38°C, ba chiar la 38,5°C seara (masuratorile s-au facut pe cale rectala). De aceea, notiunea de febra nu este, intotdeauna, usor de stabilit de catre parinti, care se pot alarma, uneori, din cauza unor temperaturi nu prea mari, cum ar fi 37,5°C sau 38°C (rectale), si care se situeaza, pur si simplu, la limita superioara a valorilor fiziologice. Trebuie, deci, sa vorbim de febra cand temperatura anala este mai mare de 38°C la sugari, si mai mare de 38,3°C sau 38,5°C Ia copilul mai maricel.

Diferenta dintre febra si hipertennie?

Pentru unii, acesti doi termeni sunt sinonimi.

Pentru altii, febra reprezinta o crestere a temperaturii corporale determinata de o adaptare a termostatului hipotalamic la un nivel superior cu ocazia unei infectii (virale SGU bacteriene). Hipertermia, in schimb, corespunde unei cresteri a temperaturii centrale a corpului provocata de o crestere a termogenezei, in timpul unui exercitiu muscular intens, de exemplu, si/sau o diminuare a termolizei avand legatura cu o temperatura exterioara prea mare, o diminuare a transpiratiei si/sau insuficienta de aporturi hidrice (supraincalzire, deshidratare, etc). Termenul „pirexie” reprezinta o stare febrila si „apirexie” absenta febrei.

Care sunt mecanismele care determina aparitia febrei?

Febra este consecinta deplasarii in sus a punctului de echilibru termic din cauza eliberarii de substante pirogene (care cresc temperatura) exogene, de origine bacteriana SCU virala, si/sau endogene, eliberate de anumite globule albe care intervin in mecanismele de aparare a organismului.

Aceasta ajustare a termostatului hipotalamic la un nivel superior contribuie la diminuarea termolizei prin vasoconstrictie periferica si la cresterea termogenezei prin frisoane care maresc activitatea musculara.