Aparatul de reproducere la barbat

Aparatul genital masculin include glandele reproducatoare sau gonadele (testiculele), caile genitale (canalele de descarcare) si un organ de acuplare (penisul).

Penisul este un organ format din tesuturi spongioase care se pot umfla si intari

sub actiunea sangelui. In caz de excitare, penisul isi mareste volumul si lungimea, se intareste si se ridica: este ceea ce se numeste erectia. El se termina cu un capat acoperit cu un pliu de piele, preputul, care este indepartat in cazul circumciziei. Acest capat este perforat de un orificiu care permite evacuarea urinei si spermei, care ajung la el printr-un conduct unic numit uretra. Un mecanism reflex permite sa se evite ca urina si sperma sa se amestece.

Testiculele sunt continute intr-o punga externa a pielii, scrotul. In interiorul testiculelor se gasesc mii de tuburi seminale, in care sunt produsi spermatozoizii. Spermatozoizii sunt formati dintr-un cap, purtator al datelor genetice, si un flagel - o coada lunga a carei miscare ii face sa se miste. Celule de reproducere masculine, ei sunt produsi in mod continuu, de la pubertate pana la moarte. Fiecare testicul are in cap un epididim, locul unde spermatozoizii ajung la maturitate. 1n momentul excitarii sexuale, spermatozoizii urca in epididim apoi in canalele de descarcare pana la uretra. In timpul acestei ascensiuni, lichidele secretate de prostata si veziculele seminale ii infasoara, formand sperma. Testiculele secreta, de asemenea, si hormoni masculini, intre care se numara testosteronul.

Canalele de evacuare sunt doua tuburi cilindrice foarte fine care transporta sperma de la epididim pana la prostata. Ele debuseaza in uretra.