Sistem de pompă de căldură Aer-apă: ce este ? pompa de caldura este o alternativa valabila la sistemul clasic de incalzire ce utilizeaza gaze naturale !
Prin exploatarea energiei produse din surse regenerabile, cum ar fi aerul, pompa căldura vă permite să încălziți mediul ambient intern și sa fie utilizata la producerea apei calde menajere. Însoțit de accesoriile potrivite, vă permite, de asemenea, să monitorizați și să controlați consumul de energie și să îl reglați în funcție de necesitățile sezoniere. În plus, într-un sistem reversibil de pompă de căldură , este posibil să se utilizeze același principiu pentru a răci încăperile în perioada de vară.
Avantajul constă în capacitate a pompei de căldură pentru a genera mai mult energie (termica) decât cea (electrica) folosită la operarea acesteia, permițând astfel o economie de energie, precum și reducerea emisiilor dăunătoare mediului ambiant.
Sistemul de pompă de căldură aer-apă este cel mai bun răspuns la angajamentul luat de Uniunea Europeană de a reduce încălzirea globală și emisiile nocive. De fapt, dispersia energiei din sistemele de încălzire și de apă caldă menajeră din clădirile rezidențiale a fost identificată ca una dintre zonele în care să înceapă să intervină. Acest lucru este însoțit și de interesul din ce în ce mai mare al cetățenilor pentru chestiuni precum consumul de combustibil, economisirea energiei și protecția mediului.
Încălzirea casnică cu gaze natural combustibile sau electric contribuie la creșterea emisiilor de CO2 în aer; instalațiile de acest tip pot fi mai puțin eficiente și, prin urmare, necesită costuri mai mari de gestionare.
Cum functioneazã?
Pompa de căldură aer-apă utilizează același principiu de funcționare ca un frigider, dar inversată, urmând acești pași:
unitatea exterioară, prin fluidul frigorific, extrage căldura din aer și o introduce în modulul hidronic;
modulul hidronic generează apă caldă atât pentru încălzire, cât și pentru producerea de apă caldă menajeră;
încăperile pot fi încălzite cu ajutorul unei pardoseli radiante și / sau ventiloconvectoare și / sau radiatoare;
distribuția apei calde menajere are loc prin rezervorul corespunzător.
Este posibil să combinați acest sistem simplu cu un încălzitor electric auxiliar, pentru a crește performanța pompei de căldură în zonele supuse temperaturilor deosebit de scăzute.
Operația este în schimb inversă pentru activitatea de răcire: în acest caz, căldura prezentă în interiorul casei este transferată către exterior.
Avantajul constă în exploatarea energiei regenerabile și ușor accesibile, cum ar fi cea a aerului, combinată cu electricitatea pentru funcționarea sistemului de conversie și distribuție a racirii sau incalzirii varianta cea mai uzuala prin aparate de aerconditionat 12000 BTU/h
Eficienta energetica Sezoniera Protejarea mediului în trăim este una dintre priorități a Uniunii Europene. Din acest motiv a fost implementat o directivă europeană numită Eco-design care are ca obiectiv să promoveze produse întotdeauna mai eficient și parc în utilizare de energie (ErP).
Diferitele categorii de produse sunt împărțit în „Loturi”, fiecare cu cerințe specific. Și pentru unele categorii se aplică obligația de publicare a etichetei energetice cu relative clasa de eficiență a cărei valoare mai mult performanța este A +++.
Ca eficiență a unei pompe de căldură depinde de condiții temperatura exterioară, legislația europeană pentru a face eticheta energetică mai aproape de cele reale, oferă trei condiții de temperatură exterioară: cea medie, pe baza temperaturii Strasbourg, care este obligatoriu, cea rece, bazată pe Helsinki și cea fierbinte cu sediul la Atena.
Ultimele două sunt opționale și la discreția producătorului. Pe harta Europei, zonele sunt colorate pentru a evidenția zona climatică de referință. Toți trei sunt prezenți în Italia. În special, pompele de căldură aer / apă în modul de încălzire se încadrează în lotul 1. Eticheta energetică, necesară pentru sistemele de până la 70 kW indică eficiența energie sezonieră în încălzire (ηS) și nivelurile de putere sonoră.
De la intrarea sa în vigoare (26 septembrie 2015), numai produse certificat și în conformitate cu cerințele impuse de acest regulament poate fi comercializat pe teritoriul european.
La 26 septembrie 2017 limitele eficiența minimă a fost sporită restrictiv. În conformitate cu anexa II (litera 1, litera b), pentru a pompa de caldura pentru incalzire mediu și aparate încălzirea pompei mixte căldură, eficiență energetică sezonier nu poate fi mai puțin 110%, în timp ce pentru pompe a eficiența la temperatură scăzută nu poate fi sub 125%