Antreprenorii cer mai multe subventii de la stat

  • Marţi, 8 Septembrie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
antreprenor antreprenor

Dupa consultarea a sute de antreprenori si zeci de organizatii profesionale si antreprenoriale, Asociatia Europeana a Tinerilor Antreprenori a indemnat Guvernul Romaniei sa lanseze rapid o alta editie a programului Start-Up Nation, in temeiul caruia statul acorda subventii start-up-urilor lansate de tineri antreprenori.

La inceputul acestui an, Guvernul a planificat cea de-a treia editie a programului Start-Up Nation, cu un buget de 1 miliard de lei (200 milioane de euro). Totusi, nu a alocat niciodata bani pentru aceasta si, in cele din urma, i-a inlocuit cu programul Start-Tech Nation 2020, din nou fara fonduri alocate, in cadrul revizuirii bugetului la jumatatea lunii august.

In general banii ceruti de antreprenori sunt folositi pentru a face plata catre angajatii care ajuta la dezvoltarea ideii. Salariu brut atinge in medie suma de 6900 de lei.

In cadrul editiilor anterioare ale programului, antreprenorii au primit subventii in valoare de pana la 200.000 RON (40.000 EUR) pe proiect.

Asociatia Europeana a Tinerilor Antreprenori sustine ca mai multe astfel de subventii ar contribui la absorbtia celor ramasi fara un loc de munca in timpul pandemiei.

Intre timp, a aparut o abordare mai critica a start-up-urilor publice. in primul rand, cei care si-au pierdut locurile de munca in timpul pandemiei provin rar din sectorul tehnologic, dar mai probabil din HoReCa si din industria usoara - sectoare care nu si-au revenit inca pentru a deveni fertile pentru proiectele de start-up. in al doilea rand, asociatia romaneasca a industriei IT&C, ANIS, a adus in lumina reflectoarelor eficienta extinderii subventiilor la start-up-uri initiate de studenti. in plus, numarul locurilor de munca create nu ar trebui sa fie un criteriu (asa cum a fost in editiile anterioare ale programelor Start-Up Nation).

ANIS, citand studii ample desfasurate in Statele Unite, a dezvaluit ca raportul de succes al intreprinderilor noi initiate de antreprenori cu varsta de 30 de ani si mai mica este jumatate din cel al intreprinderilor noi lansate de antreprenorii din varsta de 50-60 de ani, a raportat Mediafax.

Administratorii de fonduri de pensii au inregistrat profituri in primul semestru

Doar doi dintre cei sapte administratori de fonduri de pensii private obligatorii (NN si Metropolitan) au inregistrat profituri in prima jumatate a acestui an.

In schimb, alti doi (BCR Pensii si Aegon) s-au confruntat cu o deteriorare accentuata a profitabilitatii pana la pierderi profunde.

In special, performanta administratorilor de fonduri este invers corelata cu performanta fondurilor pe care le administreaza. Astfel, fondurile administrate de NN si Metropolitan au inregistrat cele mai mici randamente (3,1 procente fata de anul anterior) la sfarsitul lunii iunie, in timp ce fondurile administrate de BCR Pensii si Aegon au inregistrat cele mai mari castiguri anuale (5,0 procente si 4,7 procente, respectiv).

Cu toate acestea, acest lucru ar putea reflecta impactul asupra noilor reglementari legate de onorariile pe care le poate percepe un administrator de fond - care este proportional cu performanta fondului administrat. Impactul performantei va ramane in mod natural intarziat, iar fondurilor cu cea mai buna performanta la momentul punerii in aplicare a noilor reglementari li s-a permis sa perceapa comisioane mai mari - cu un impact pozitiv asupra profitului lor si un impact negativ asupra performantelor fondurilor.

Cei sapte manageri de pensii privati care investesc 3,75 procente din venitul brut lunar de 7,6 milioane de angajati in fondurile din Pilonul II au raportat venituri combinate de 217 mln RON (45 mln EUR) in prima jumatate a anului, cu 66 procente mai mult comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, arata calculele intocmite de Ziarul Financiar.