De la Elena si Paris pana la Bonnie si Clyde. Cine erau ei, de fapt?
1190 I.H.
Elena apare in mai multe ocazii in mitologia greaca.In general, ca fiica a Ledei si a lui Zeus, ea era sotia lui Menelau, regele Spartei.Rapita de amantul sau, Paris, ei se afla la originea razboiului Troiei.Toata Antichitatea a inceput sa viseze si sa brodeze asupra intentiilor Elenei, in functie de versiuni: malefica dupa Eschil, in Agamemnon, manipulata de puterile divine dupa Homer in Iliada, fantoma a adevaratei Elene dupa Euripide in a sa Elena, si altele… In orice caz, ea era cea care intrunea toate canoanele frumusetii, ceea ce a contribuit la fabricarea unor vise, lucru care a durat pana in zilele noastre: o regasim in Faust-ul lui Goethe,de exemplu,sau in Frumoasa Elena, bineinteles, a alsacianului Offenbach. Pentru a termina cu ]ean Giraudoux in 1935, cu Razboiul Troiei nu va avea loc.
Regasim aici toate ingredientele initiale: Troia este un oras locuit de troieni.Pana aici totul este normal.Dar troianul Paris are proasta idee de a o rapi pe grecoaica Elena. Grecii (faimosii ahei, de fapt) vor ataca deci Troia daca Elena nu le este trimisa inapoi.Bineinteles, troienii sunt divizati intre tabara pacifistilor si cea a razboinicilor, care vor conflictul cu orice pret. Demokos se numara printre acestia din urma si, din acest motiv, el moare rapus de Hector, fratele mai mare al lui Priam. Dar el va avea satisfactie, pentru ca va pretinde pana la ultima suflare ca a fost omorat de catre un grec.
Dragostea dintre cei doi, din Antichitate si pana la acest teatru din secolul al XX-lea, este clar un subiect important in toate realizarile sale.
Troia a existat in mod real. Au avut loc razboaie acolo timp de un mileniu, iar urmele lor nu lipsesc! „Razboiul Troiei” s-a desfasurat catre 1190, si a durat, intr-adevar, zece ani. Iliada nu descrie, intr-adevar, decat ultimul an de razboi. Menelau si Paris sfarsesc prin a se infrunta in lupta fata in fata sub ochii – si pentru frumosii ochi ai – Elenei, dar Afrodita il subtilizeaza atunci pe Paris. Poetul Homer termina atunci prezentand lamentatiile Elenei.
Calul troian este descris mai tarziu de Vergiliu, in Eneida. Acest cal de lemn a devenit simbolul infiltarii in teritoriul inamic!
Pe urmele lor, daca ne putem exprima asa, Ulise (nascut in Iliada) si sotia sa Penelopa vor face in Odiseea lui Homer figura unor foarte frumosi amanti.