Alimente Care Pot Declanșa Cele Mai Severe Alergii

Două până la trei procente din toți adulții reacționează la anumite alimente – în rândul copiilor este de peste două ori mai multe. Consumul unei varietăți de alimente în copilărie poate duce la dezvoltarea unei alergii. Există o directivă UE conform căreia un total de 14 ingrediente și produsele derivate din acestea trebuie declarate ca posibili declanșatori ai alergiilor alimentare la alimentele ambalate. Printre acestea se numără:

Nuci

Un număr mare de nuci, inclusiv alune, alune, migdale și fistic, pot provoca o reacție antigen-anticorp, care se exprimă prin tuse, umflarea mucoaselor, pustule sau chiar reacții mai severe. Dacă este cazul, evită-le cu orice preț.

Lapte

Cu cât un bebeluș bea mai des lapte, cu atât este mai mare riscul ca acesta să dezvolte o alergie corespunzătoare sau o intoleranță la lactoză. Cea mai bună prevenire pentru mame este alăptarea cu lapte matern, ceea ce, conform studiilor, face ca intoleranța alimentară să fie mai puțin frecventă.

Soia

Mulți vegetarieni văd boabele de soia și produsele făcute din acestea ca un înlocuitor al laptelui sau cărnii – dar au și potențial de alergie, aproximativ jumătate de milion de germani suferă de ele. Prin urmare, utilizarea soiei în alimente în UE trebuie declarată.

Peşte

Deși este foarte sănătos, mulți copii nu le place peștele – iar acest lucru, pe lângă oase, gustul uneori necunoscut și mirosul „de pește”, poate provoca reacții, deoarece peștele conține mulți alergeni. Așa că introduceți cu atenție puilor pește și produse din pește – unii dintre ei nu o tolerează nici mai târziu.

Grâu

Grâul este cel mai alergen bob din lume. Grâul și alte cereale care conțin gluten provoacă destul de des alergii, în special alergiile la grâu sunt pe viață și nu pot fi vindecate. Dacă se găsește – fără îndoială doar un medic poate face asta – produsele corespunzătoare trebuie evitate cu strictețe.

Gluten

Cerealele care contin gluten sunt consumate in cantitati mari. Grâul este unul dintre alimentele de bază din întreaga lume, acoperind aproape 50% din necesarul nostru zilnic de calorii. Există diverse cauze ale intoleranței la grâu sau la gluten; identificarea clară este adesea dificilă. Pe lângă o boală autoimună, boala celiacă, există și sensibilitatea la gluten, dar și alergia la grâu.

Țelină

Una dintre alergiile care este mai frecventă la vârsta adultă este aceea la rădăcina de țelină. Mulți alergici la polen sunt afectați aici, simptomele sunt de obicei ușoare, dar în cazuri extreme pot declanșa un așa-numit șoc anafilactic care pune viața în pericol.

Muştar

Alergia la muștar este probabil cea mai comună alergie la condimente. Deși șansele de a face o alergie la muștar sunt foarte mici, reacțiile sunt adesea foarte puternice. Alergia la muștar apare de obicei ca o alergie încrucișată sau ca o alergie suplimentară, foarte rar ca singură alergie. Majoritatea alergenilor de muștar cunoscuți sunt stabili la căldură și digestie și, prin urmare, nu sunt distruși în timpul producției de muștar. Acestea pot provoca reacții puternice.