Alimente care au fost considerate odată magice

Cu toții iubim mâncarea, nu doar pentru că ne alimentează corpul, ci și pentru că ne excită papilele gustative și ne dă o goană de dopamină care ne face să dorim să dansăm cu fericire. Nu e de mirare că este considerat unul dintre cele mai bune moduri de a aduce pe cineva mai aproape de tine.

Dar mâncarea a servit și scopuri medicinale de-a lungul istoriei. A fost folosit pentru a trata afecțiuni, chiar considerate un fel de miracol de la Dumnezeu în unele părți ale lumii și venerate de primele civilizații.

Iată câteva dintre cele mai frecvente alimente pe care le consumăm astăzi, care se credeau odinioară magii care ar putea readuce la viață morții, să ofere protecție împotriva răului și să vindece sufletul cuiva.

Anghinare

Anghinarea este cunoscută mai ales pentru textura cremoasă, care funcționează bine în sosurile de brânză și scufundări. Dar această legumă a fost venerată odată pentru proprietățile sale medicinale puternice. Potrivit mitologiei grecești, Zeus a dat odată cu o fată frumoasă în drum spre a-și vedea fratele, Poseidon. A decis să o ia pe fată cu el la Olimp și să o facă o zeiță. Norocul ei a fost de scurtă durată și într-o zi Zeus a surprins-o strecurându-se din palat pentru a-și vedea mama. A devenit livid și a transformat-o într-un anghinare. De atunci, romanii au folosit această legumă pentru a vindeca multe afecțiuni.

Arpagic

Arpagicul este mai mult decât o plantă aromată folosită în supe și sosuri. Există o mulțime de dovezi în istoria europeană și americană care demonstrează că arpagicul era considerat un aliment magic în secolele anterioare. Această plantă a fost introdusă pentru prima dată în Europa în secolul al XIII- lea, după ce un călător a adus-o cu el din China. De atunci a devenit o tradiție să atârneți arpagic pe ușile pentru a ține spiritele rele în afară. Într-o altă relatare conflictuală, arpagicul a fost descoperit pentru prima dată de vechii romani, care adesea le foloseau în feluri de mâncare pentru a spori imunitatea și puterea.

Castraveți

O salată rece de castraveți sună atât de răcoritoare în căldura sufocantă de vară. Dar gustarea preferată cu conținut scăzut de calorii are o istorie interesantă. În mod surprinzător, castravetele „englez” a fost găsit pentru prima dată în India cu multe secole în urmă, unde a servit unui scop destul de neașteptat. Potrivit unor povești, fructul a fost folosit pentru a promova fertilitatea, iar femeile obțineau de obicei coliere din ele și le purtau la gât până la nașterea unui copil.

Ceapă

Folosim ceapă în aproape orice, de la supe până la prăjit până la curry, dar există mai mult în această legumă decât capacitatea sa de a ne face să plângem. Ceapa a fost de fapt folosită în diverse artefacte antice egiptene și a fost chiar considerată un obiect de închinare datorită formei și straturilor sale unice. Leguma a fost pictată pe altere, piramide și alte tipuri de monumente religioase, ceea ce arată sacralitatea lor. Unele relatări istorice dezvăluie credințele egiptene anterioare că ceapa ar putea face unul nemuritor din cauza straturilor lor concentrice.

Merele

După cum spune vechiul zical, „un măr pe zi îl ține pe doctor departe” - sau cel puțin așa se spune. Adevărul este că consumul unui măr s-ar putea să vă ofere fibre, vitamina C și alți nutrienți esențiali, dar ne îndoim că va vindeca toate bolile. Dar nu aceasta este narațiunea care apare în mitologia greacă.

Conform folclorului vechi de secole, merele erau considerate secretul tinereții veșnice. Și în unele culturi, a fost chiar înzestrat ca un semn de dragoste și pace. Apple a fost, de asemenea, obișnuit în cultura italiană, unde bărbații dădeau mere pentru a-și arăta afecțiunea față de femei. Dacă un bărbat a prezentat un măr unei femei și aceasta a acceptat-o, înseamnă că ea a fost de acord să fie soția lui.

Porumb

Cei mai mulți dintre noi nici măcar nu ne putem imagina că urmărim un film fără o găleată de floricele, dar pe vremuri, porumbul era considerat mai mult decât o simplă sursă de hrană. Creșterea și recoltarea acestei legume a fost considerată un proces sacru care a reprezentat ciclul vieții umane. Aztecii venerau grîul și sa rugat intens pe tot parcursul ciclului de regenerare a culturii lui. Recolta primei recolte a verii a fost chiar sărbătorită cu un festival uriaș în care bărbații și femeile dansau, mâncau și erau veseli.