Alimentație adecvată pentru copii și adolescenți

Alimentație adecvată pentru copii și adolescenți Alimentație adecvată pentru copii și adolescenți

Nutritia este unul dintre factorii care afecteaza cel mai mult cresterea umana, performanta si productivitatea.

Pentru a asigura o dezvoltare corecta a unui copil, este esential sa ii asiguram toti nutrientii necesari respectand in acelasi timp nevoile alimentare reale, atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ. Sanatatea depinde de echilibrul corect intre nevoile organismului care variaza in functie devarsta, sex, tip de activitate fizica si aportul alimentar (atat ​​ceea ce priveste caloriile, cat si nutrientii). Alimentatia, impreuna cu factorii genetici, hormonali si de mediu, joaca un rol determinant in timpul cresterii somato-psihice a copilului.

Varsta scolara si adolescenta sunt faze foarte delicate si importante in care organismul se transforma rapid si ritmul de crestere a staturei poate atinge, in anumite perioade, chiar si 10 centimetri pe an, implicand, pe lamga alungirea oaselor, si o crestere a volumului muscular. masa, tesutul adipos si toate organele; este esential prin alimentatie, sa ofere organismului materialul necesar pentru a se construi.In aceasta faza a vietii, este important nu impuneti o dieta, cat sa introduceti cat mai curand obiceiuri alimentare corecte; adica sa ne asiguram ca hranirea continua sa fie un fapt natural si placut.

Necesarul energetic preconizat de LARN (Recommended Intake Levels of Nutrients) care prevede un nivel moderat de activitate fizica (deci trebuie reduse cu 15% daca copiii duc o viata sedentara) corespunde aproximativ la:

  • 1.900-2.000 kcal pe zi de la 7 pana la 9 ani
  • 2.000-2.250 kcal de la 10 pana la 12 ani
  • 2.250-2.500 kcal peste 13 ani

Este foarte important sa adoptati o alimentatie variata,in care alimentele apartinand celor patru grupe de baza sa fie prezente in fiecare zi: lapte si derivate, carne, cereale, legume si fructe.

Alimentatia corecta in adolescenta este de o importanta fundamentala pentru a obtine un bun nivel de dezvoltare fizica si psihica si pentru a imbunatati posibilitatea de a mentine o sanatate buna ca adult.

Alimentatia in adolescenta trebuie personalizata in functie de sex, varsta, greutate, activitate fizica si ritm de crestere, acest din urma factor avand o variabilitate larga atat in functie de predispozitia indivizilor singuri cat si in functie de perioada pe care o traverseaza subiectul.

Varsta de dezvoltare este o conditie deosebit de delicata,in care exista un risc usor de a gresi aprovizionarea cu nutrienti din cauza lipsei sau a excesului.

Exista peste 1 milion de copii si adolescenti supraponderali sau chiar obezi in Romania, cu un procent mai mare mai ales la baieti. Principalele cauze sunt inactivitatea fizica, o dieta bazata pe junk food dar si exemplele proaste care ne nconjoara uneori

Principala problema ramane lipsa activitatii sportive care, in afara sistemului scolar, este in multe cazuri insuficienta sau chiar total absenta.

In acelasi mod, o dieta bazata pe alimente prea bogate in zaharuri si grasimi influenteaza si acest fapt: prea putini copii si adolescenti mananca portii adecvate de fructe si legume fata de o majoritate clara care consuma zilnic dulciuri, gustari sarate si bauturi carbogazoase.

Prefera in schimb deserturile de casa, cu fulgi de ovaz, albusuri si zahar de cocos, apoi cereale, extracte de fructe sau iaurt pentru a le lasa copiilor si adolescentilor placerea de a manca

Alimentatia si activitatea fizica la copii si adolescenti

Pentru a imbunatati calitatea vietii noilor generatii este necesara promovarea unei alimentatii adecvate calitativ si cantitativ, a unui stil de viata activ si a activitatii fizice regulate.

Nivelurile de activitate fizica sunt impartite in 

SEDENTARII - Nu fac sport, nu fac jocuri de miscare, merg putin, folosesc liftul, petrec multe ore stand la studiu in fata unui ecran

SEDENTARI CU ACTIVITATI SPORTIVE ORGANIZATE - Persoane sedentare care practica o ora de sport de 2-3 ori pe saptamana

SUBIECTII CU STIL DE VIATA ACTIV - Sunt frecvent angajati in jocuri de miscare, merg mult, urca scarile etc.

SUBIECTII CU STIL DE VIATA ACTIV SI ACTIVITATE SPORTIVA ORGANIZATA - Acestia se angajeaza frecvent in jocuri de miscare, merg mult, urca scarile etc. si fac sport de 2-3 ori pe saptamana

AGONISTI - Ei fac zilnic sesiuni de antrenament mai mult sau mai putin solicitanta 

O dieta sanatoasa, variata, echilibrata si organizata impartita in cinci mese zilnice este aproape intotdeauna capabila sa satisfaca nevoile de macro si micronutrienti ale unui copil sau adolescent, cu conditia sa fie adecvata cresterii iin naltime-greutate, gradului de dezvoltare pubertara si mai ales la nivelul real al cheltuielilor energetice.