Alegerea metodei de contraceptie o face, in general, femeia sau cuplul.
Motivele alegerii: In functie de trecutul dumneavoastra medical si de exigente, este vorba de o contraceptie temporara foarte eficace si reversibila sau de o simpla pauza intre doua nasteri?
Alegerea initala trebuie sa tina cont de contraindicatiile medicale sau de o alta posibilitate contraceptiva mai potrivita cerintelor dumneavoastra. Trebuie sa existe un dialog intre dumneavoastra si medic: nimic nu se impune, totul se discuta si se alege.
Pilulele
Pilula este un compus a doi hormoni sintetizati: Estrogen si Progesteron. Aceasta asociatie blocheaza functionarea ovariana: nu se mai produce ovulatia. Pe de alta parte, se opreste secretia uterina. Acest ultim mecanism este similar cu cel al pastilelor special prescrise in timpul alaptarii sau cand pilula este contraindicata. In zilele noastre nu se mai prescriu pastile care contin mai mult de 50 de grame de estrogen.
Cea mai mare parte a minipilulelor folosite in momentul de fata contin intre 20 si 35 de grame. Progestativul folosit in pastile a fost si el schimbat, ca dozaj sau in compozitie. La noile pastile s-au modificat aceste componente pentru a se asigura protectia dorita.
Efectul este imediat: se incepe o folie cu 21 de pilule, una pe zi , de preferinta la aceeasi ora, din prima zi a ciclului. In a 22 a zi, folia este goala. Se asteapta 7 zile si se reincepe o alta folie procedand la fel. In timpul celor 7 zile de oprire, apare ciclul, insa contraceptia ramane eficace. Efectul se explica prin blocarea ovulatiei. Din momentul administrarii pilulelor, organismul si, in mod special, hipofiza (care este glanda „sef de orchestra”) stie de nivelul de estrogen si de progesteron din sange. In prezenta acestor nivele hormonale, hipofiza nu mai ordona ovarelor sa functioneze: „ovarul este in repaus”. Din moment aceasta actiune inceteaza si hipofiza reda ovarelor ordinul de functionare. Se porneste un nou ciclu. Oprirea administrarii pilulelor permite deci o revenire imediata la starea naturala.
Pilula nu provoaca stertilitatea.
Efectele secundare: ele se observa, uneori, la inceputul administarii pilulelor. Nu sunt numeroase:spotting-ul (cuvant englez care inseamna picatura): este vorba de sangerari usoare, deseori maronii care pot aparea in primele 2-3 luni de administrare. Aceasta sangerare poate fi generata de neadministrarea unei pilule. Poate duce la absenta ciclului dupa oprirea pilulelor. D
aca acest fenomen este trecator, nu trebuie sa va faceti griji prea mari. Daca se mai intampla, va trebui sa consultati ginecologul.
Rareori apar dureri de cap. Trebuie avertizat doctorul.
Uneori stimuleaza apetitul. Rareori apar probleme vasculare. In cazul in care aveti indoieli, este necesara parerea unui specialiast.
Pilula nu produce cancer. Ea este chiar contraindicata in cazul cancerului la san.
Nu uitati sa vorbiti medicului de starea dumneavoastra de sanatate; trebuie sa-i mentionati toate afectiunile; unele dintre ele pot constitui o contraindicatie pentru pilule, ca de exemplu: antecedente de flebita, o problema cardiaca, un cancer la san sau de natura ginecologica, o hepatita sau o tumoare la ficat.
Semnalati daca fumati si daca aveti peste 35 de ani; atunci este de preferat o contraceptie cu pilule fara estrogen sau introducerea de sterilet (alternative de discutat).