Se pare ca parintii devin tarziu atenti la ceea ce invata copilul. Multi dintre ei considera ca invatatura incepe abia in clasa intai, perioda prescolara fiind, in mare masura, pentru joaca.
Este una dintre erorile fundamentale ale parintilor, ale adultilor, in general.
Instruirea copilului nu incepe la scoala, ci inca din momentul nasterii. Atmosfera de invatare in familie este una impregnata de afectivitate. Copilul vrea sa le stie pe toate din curiozitate, dar el doreste sa stie mai multe lucruri din dragoste pentru adult, din nevoia de a se identifica cu acesta, din dorinta de a se asigura de dragostea adultului.
Prima cumparatura pe care o face parintele pentru copilul sau, in afara de imbracaminte si hrana, este jucaria. Adesea, jucariile sunt alese in primul rand pentru ca sunt ieftine. Apoi, pentru ca sunt dragute si colorate si ii plac parintelui. De aceea, mai ales cand aceste jucarii au costat mai mult, cel care sufera atunci cand se strica este parintele.
Sunt parinti care ofera copiilor papusi, la care acestia au dreptul de a se uita la ele doar prin geamul vitrinei, ori trenuletul scos din cutie doar o data pe luna de catre tata, care il pune in functiune, si la care baiatul trebuie doar sa priveasca: “Nu pune mana, ca-l strici !”.
Acestea nu sunt jucarii. Sunt doar lucruri inutile si generatoare de stres. Cum ar trebui sa fie jucaria adevarata? Trebuie sa intocmeasca anumite conditii:
Nu trebuie sa aiba colturi ascutite, nici margini taioase; Nu trebuie sa cuprinda piese mici, pe care copilul le-ar putea inghiti; Trebuie sa fie facuta din materiale ce nu pot fi sfasiate ori rupte; Jucaria trebuie sa fie durabila; Trebuie sa-i ingaduie copilului sa fie creativ. Jucariile de astazi permit din ce in ce mai putin manipularea libera si inventivitatea. Era “apasatului pe buton sau pe telecomanda” ingradeste treptat inteligenta copilului si o conduce pe calea unei dezvoltari pasive, exclusiv receptive; Jucariile cele mai atractive si creative pot fi, niste cuburi cu tot felul de forme, care pot mentine viu interesul copilului; Posibilitatile lor de utilizare sunt cu adevarat interesant de explorat si se diversifica pe masura ce copilul creste;
Parintele va lua in considerare faptul ca jucaria trebuie sa-i permita copilului sa-si imagineze cat mai multe lucruri si sa poata fi manipulata in cat mai multe feluri, pentru cat mai multe activitati. Numai astfel, jucaria serveste creativitatii copilului si contribuie la crestera increderii in sine; Cu o jucarie trebuie sa te distrezi; Jucaria trebuie sa fie adecvata varstei si nivelului de dezvoltare a copilului si trebuie sa se potriveasca tendintelor, intereselor, capacitatilor copilului. De asemenea, o carte ilustrata poate fi o alegere buna in dezvoltarea copilului. Pe buybooks.ro gasesti o varietate de carti pentru copii de toate varstele.
Asadar, cumparand o jucarie, parintele este sfatuit sa aleaga nu ceea ce crede el ca trebuie sa invete copilul, ci ceea ce copilul ii spune, intr-un fel sau altul, ca ii trebuie.