Ai o zi proastă de sănătate mintală?

  • Sâmbătă, 4 Decembrie 2021
  • Diverse

Cu toții avem acele zile în care simțim că lucrurile sunt la nivelul lor mai rău. Indiferent dacă munca a devenit mai stresantă, dacă vremea este tristă sau pur și simplu nu ne simțim cât mai bine, este complet natural. De fapt, este de așteptat. Nimeni nu se poate simți grozav 100% din timp și este în regulă. Cu toate acestea, atunci când vă simțiți mai puțin fantastic, există lucruri pe care le puteți face atunci și acolo pentru a vă face să vă simțiți mai bine. Și nu, nu vorbim despre înmuierea într-o baie sau consumul de dulciuri sau chiar practicarea terapiei cu amănuntul. Vorbim despre curățenie. Ar putea părea destul de irațional - de ce să-ți îmbunătățești starea de spirit? Se pare că da! Potrivit mai multor studii, curățarea și decuplarea pot face minuni pentru sănătatea mintală și starea generală de spirit. De fapt, Universitatea din California a adunat în mod specific treizeci de cupluri pentru un studiu asupra hormonilor stresului. Cei care au spus că casa lor este dezordonată sau haotică au prezentat niveluri mai ridicate de cortizol - un hormon steroid care este produs ca răspuns la stres. S-au găsit dovezi că declutarea poate reduce nivelul de cortizol. În plus, curățenia casei a fost legată și de beneficiile fizice.

Un simț al controlului

Curățarea oferă oamenilor un sentiment de control asupra mediului lor. Văzând că viața este plină de incertitudine și situații care ne-au ieșit din mâini, orice putem controla înseamnă foarte mult pentru noi - curățenia inclusă. Acest lucru este valabil mai ales, deoarece casa noastră este mediul nostru principal, făcându-l cu atât mai important pentru sănătatea noastră mentală. În plus, dezordinea poate distrage din punct de vedere vizual și poate servi ca un memento al treburilor care nu au fost făcute. Cu alte cuvinte, atunci când simțiți nevoia bruscă de a curăța atunci când sunteți stresați, există un motiv real în spatele ei. De fapt, anxietatea temporară poate duce la o curățare mai minuțioasă. În perioadele de stres, oamenii gravitează spre comportamente repetitive, cum ar fi curățarea. Din nou, totul este despre control. Când o persoană este anxioasă, își dorește să dețină controlul și să acționeze.

Curățarea produce endorfine

Probabil că ați auzit totul despre cum exercițiile fizice produc endorfine care vă ajută să vă ușurați starea de spirit. Ei bine, același lucru este valabil și pentru curățarea casei. Orice treburi de menaj pot face acest lucru. Desigur, producerea de endorfine este fantastică pentru sănătatea ta mentală și fizică. Endorfinele ajută la ameliorarea stresului, anxietății și depresiei. Drept urmare, te vei simți mai puțin obosit, dispozițiile tale vor fi mai stabile, vei dormi mai bine și vei avea chiar o mai bună stimă de sine. Chiar și cinci minute de exerciții aerobe, cum ar fi spălarea sau ștergerea, pot stimula efectele anti-anxietate. Ca să nu mai vorbim, curățarea viguroasă, cum ar fi spălarea podelelor, este o ieșire extraordinară pentru emoțiile negative, în timp ce încă arde energie și vă ocupă mintea cu sarcina la îndemână.

Mirosurile mai bune îi fac pe oameni fericiți

Un alt avantaj al unei case curate este mirosul. Da, chiar este atât de simplu. Felul în care miroase casa ta poate avea un efect semnificativ asupra dispoziției tale. Anumite mirosuri te pot face să te simți mai fericit, mai energizat, motivat și revigorat. Așadar, când cumpărați produse de curățat data viitoare, asigurați-vă că le mirosiți mai întâi și vedeți care vă plac cel mai mult - va face diferența.

Focus îmbunătățit

De multe ori, sănătatea ta mentală și emoțională se manifestă în sarcinile și rutinele tale zilnice. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de locul în care îți petreci cea mai mare parte a timpului, indiferent dacă este vorba de casa ta sau de la birou. Din acest motiv, mediul înconjurător vă afectează foarte mult capacitatea de a vă concentra pe parcursul zilei. Cu alte cuvinte, dezordinea te va distrage cu siguranță și te va stresa. Data viitoare când te simți stresat, s-ar putea să provină doar dintr-un mediu dezordonat, deci este mai bine să faci ceva curățenie atunci când vine vorba de asta. Te vei simți mai bine în cel mai scurt timp!