Adolescenta si responsabilitatile pe care le are un copil dupa 15 ani

  • Marţi, 24 Decembrie 2019
  • Familie

Dupa varsta de 15 ani: intretineti-i deprinderile

De indata ce intra la liceu, adolescentul intelege ca lucrurile sunt serioase: bacalaureatul nu este atat de departe si el devine definitiv responsabil de faptele sale.

De la 15 la 18 ani

Adolescenta este o perioada dificila atat pentru parinti cat si pentru copii. Este greu de gasit calea de mijloc si cu greu reusim sa pastram o discutie cu tanarul evitand aparitia unui conflict…

Iesitul seara

Un subiect sensibil prin excelenta: alcool, droguri, violenta, accidente… majoritatea parintilor isi fac o groaza de ganduri atunci cand odrasla lor iese seara. Parintii oscileaza intre doua atitudini care merg de la increderea totala in copil pana la ingrijorare excesiva.

Atitudinea cea mai potrivita

Respectarea unui anumit numar de etape. La inceput, intrebati-I cu cine iese, unde merge si, eventual, impuneti-i o ora la care trebuie sa se intoarca. Un dialog deschis va va permite sa-I preveniti mai bine de eventualele pericole. Insa vine si ziva cand trebuie sa-i aratati ca aveti incredere in el si sa-l lasati sa-si ia zborul…

Gasirea unei slujbe

Eate o experienta deosebit de valoroasa pentru un tanar sa castige singur bani. Adolescentul are, astfel, posibilitatea sa achizitioneze ceea ce isi doreste, constientizand in acelasi timp mai bine valoarea banilor.

Atitudinea cea mai potrivita

Ajutati-l, daca are nevoie, sa-si gaseasca o slujba si feriti-va sa judecati cu severitate modul in care isi cheltuie banii. Acum el nu face decat primii pasi spre lumea celor care muncesc, invatand totodata ce inseamna independenta financiara.

Respectarea programului

Jongland cu programele, adolescentul exploreaza limitele si inCerca sa afie pana unde poate merge. Daca la scoala intarzierile sunt sanctionate cu severitate avand in acelasi timp consecinte destul de grave, acasa lucrurile stau altfel pentru ca nimeni nu te exmatriculeaza! Nerespectarea orelor de masa sau de sosire acasa inseamna incalcarea unor interdictii si, implicit, o dovada de individualitate, de personalitate.

Atitudinea cea mai potrivita

Dumneavoastra va revine sarcina sa fixati limitele si sa-i explicati ca viata in comun are propriile sale reguli. Daca aveti un temperament mai anxios, explicati-i fara sa dramatizati ca va faceti griji pentru el si ca trebuie, in mod categoric, sa va previna sl de cate ori intarzie.

Sexualitatea

Relatiile amoroase si, eventual, cele sexuale sunt visul frumos al oricarui adolescent. Daca sexualitatea este un subiect greu de abordat in familie, parintii au un rol primordial pentru inceperea unui dialog. Ei sunt cei mai potriviti pentru „a da tonul”. In functie de educatie, aceasta etapa va fl traita in mod diferit de fiecare…

Atitudinea cea mai potrivita

Fie ca sunteti din flre mai liberali sau mai drastici, trebuie sa-i explicati copilului dumneavoastra cu orice pret importanta si consecintele pe care le antreneaza acest act, atat din punct de vedere fizic (riscul unei sarcini si al bolilor venerice) cat si din punct de vedere psihic.

Feriti-va sa faceti urmaroarele lucruri:

  • Nu il umiliti. S-a inselat, a facut o prostie: nu il puneti in inferioritate, nu il injositi, maiales in prezenta prietenilor sau a membrilor familiei.

  • Nu il amenintati. Fizice sau verbale, amenintarile nu ajuta pe nimeni sa capete incredere in propriile forte.
  • Nu il puneti intr-o situatie noua fara sa-i fi dat mijloacele necesare pentru a reactiona.
  • Nu violati dumneavoastra primul rezultatele si sfaturile pe care i le-ati dat. Daca dumneavoastra traversati mereu prin locuri nepermise, daca intrerupeti tot timpul persoana cu care vorbiti sa nu va mai mire faptul ca si copilul dumneavoastra va face acelasi lucru.

Orientarea

Incepand cu clasa a XI-a, incepe sa se contureze din ce in ce mai serios problema viitorului. Ce va face copilul in viata? Stati de vorba cu el si intrebati-l cum vede el viitorul, ce ii place sa faca, care sunt centrele sale de interes.

Pastrati-va visele pentru dumneavoastra si ascultati-le pe ale copilului dumneavoastra. Fara sa-I deceptionati, incercati pe cat posibil sa va impacati cu dorintele sale, cu posibilitatile si cu caracterul sau: faceti-I sa inteleaga cum stau lucrurile in viata. El viseaza sa devina inginer insa nu-i place scoala sau vrea sa urrneze medicina fiind „bata” la matematica. Ajutati-I sa gaseasca informatiile despre profesiile sau meseriile care il intereseaza.