Acid folic sau vitamina B9 si rolul lor la femeile insarcinate

Acid folic Sau vitamina B9

Sarcina antreneaza modificari profunde in metabolismul vitaminelor; nevoile mamei cresc.

Femeile insarcinate trebuie sa-si asigure o cantitate mai mare de acid folic, datorita:

  • unei cresteri a volumului sanguin;
  • cresterii de tesuturi (materne si foetale).

Un alt scop, care nu este nici el de neglijat, este sa se reduca riscul de anomalii ale tubului neural.

Aportul recomandat de acid folic este de 400 la 500 pg /zi. (cef al femeii neinsarcinate este de 200 pg/zi).

Pentru a creste aportul de acid folic, trebuie consumate, in cantitate mai  mare, legume de culoare verde inchis, leguminoase, produse cerealiere, oua, portocale… Uneori este recomandat sa se suplimenteze ratia alimentara de acid folic cu 1 LUNA INAINTE DE CONCEPTIE; aceasta masura ar putea diminua riscul de  anomalii ale tubului neural. (cereti avizul medicului)

Sursele alimentare de acid folic:

Legumele cu frunze verzi: spanac, salata verde, creson, macris, papadie. Legumele proaspete: sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles, fasole de Lima, linte, mazare, varza creata, sfecla, fenicul, carote.

Fructele: suc de portocale sau de ananas din conserva, citrice, avocado, zmeura, fragi, banane.

Si … : Linte, mazare uscata, migdale, arahide, drojdie uscata, germeni de grau, ficat, oua, rinichi…

Observatie: ficatul este bogat si in vitamina A, care nu trebuie consumata intr-un mod excesiv, deoarece in cantitate prea mare ea mareste riscul malformatiilor congenitale