Mulți dintre noi devin vegani. O dietă fără produse de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, lactatele și ouăle, este corectă din punct de vedere etic și ecologic. A deveni vegan este „cea mai mare abordare”, potrivit unui studiu de la Universitatea din Oxford, pentru a reduce influența asupra mediului. Și asta înainte de a lua în considerare justificările morale împotriva consumului de animale crescute industrial, care au o calitate teribilă a vieții și sunt frecvent stropite cu antibiotice puternice care ar putea fi dăunătoare sănătății oamenilor.
Poate fi dificil să începi dacă ai mâncat întotdeauna carne. Vegani de top au fost consultați pentru sfatul lor cu privire la modul de tranziție ca adult și iată ce au spus..
Mulți dintre noi devin vegani. O dietă fără produse de origine animală, cum ar fi carnea, peștele, lactatele și ouăle, este corectă din punct de vedere etic și ecologic. A deveni vegan este „cea mai mare abordare”, potrivit unui studiu de la Universitatea din Oxford, pentru a reduce influența asupra mediului. Și asta înainte de a lua în considerare justificările morale împotriva consumului de animale crescute industrial, care au o calitate teribilă a vieții și sunt frecvent stropite cu antibiotice puternice care ar putea fi dăunătoare sănătății oamenilor.
Poate fi dificil să începi dacă ai mâncat întotdeauna carne. Vegani de top au fost consultați pentru sfatul lor cu privire la modul de tranziție ca adult și iată ce au spus...
Ar trebui să sari chiar înăuntru?O abordare progresivă este sfătuită de Katy Beskow, o vegană de lungă durată și autoarea a trei cărți de bucate cele mai bine vândute. „Poți face asta mult mai ușor decât înainte, deoarece articolele vegane sunt ușor disponibile. Recomandarea mea este să înlocuiți treptat lucrurile din alimentație, cum ar fi laptele, maioneza sau iaurtul, cu alternative. Nu vei observa o diferență în acest fel.
Cum să faceți față răspunsurilor negative din partea familiei și prietenilor iubitori de carne?Ucideți pe cei care urăsc pur și simplu cu bunătate și mâncare excelentă. Isa Chandra Moskowitz, scriitoare și editorialist, declară: „Poți să-ți faci glume cu carne sau să-mi spui că o să mor, dar sunt în regulă cu decizia mea”. „Fii amabil cu toată lumea, chiar dacă aceștia se comportă nepoliticos. Și pregătiți-le mâncare, astfel încât să puteți demonstra cât de delicioasă este. Este un gest cu adevărat dulce care îi face pe oameni mai puțin confruntați și îi ajută să realizeze că mâncarea este delicioasă și că ești bine.
Fii simpatic cu cei care manifestă sentimente nefavorabile. YouTuberul, bucătarul și autorul Gaz Oakley spune: „Pot să înțeleg când oamenii au o oarecare ostilitate față de veganism, deoarece am fost în acea poziție odată.” „Practic a fost o lipsă de cunoaștere și teamă de necunoscut.” Considerați aceste interacțiuni ca oportunități de predare, dar evitați să dați prelegeri altora. „Este vorba pur și simplu de a-i educa și de a-i face să se simtă confortabil dacă sunt la o petrecere și cineva face o mică glumă despre veganism. Folosiți expresii precum „Nu am crezut niciodată că voi fi vegan până nu am văzut asta” sau „Nu am știut niciodată asta”. Nu judeca sau contra-argumenta. Doar faceți tot posibilul să-i educați.
Umorul este de ajutor. Benjamin Zephaniah este poet, actor și cântăreț. „Îmi amintesc că am cântat un program TV în care cineva m-a întrebat: „Cât de groaznice sunt pișii tăi pentru că ești vegan?” „Am remarcat: „Pârșii tăi miroase a carne putredă, putredă. Părțile mele au un miros asemănător cu broccoli. Omule, nu-ți face griji pentru a mea; îngrijorează-te pentru a ta.
Cum mă asigur că primesc suficiente proteine?Când o persoană devine vegană, susține Beskow, aceasta este prima ocazie în care a fost întrebat despre proteine. „Insuficiența de proteine este extrem de neobișnuită în vest. Doar combinați alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, lintea, semințele și nucile. Deși pare că consumi mâncare de iepure, nu ești. Pur și simplu, puteți acoperi niște spaghete cu o mână de nuci de pin prăjite sau puteți include câteva fasole în chili.
Nu există niciun motiv de alarmă, potrivit dieteticianului înregistrat Heather Russell de la Vegan Society. „Este o concepție greșită frecventă că obținerea de proteine din alimente vegetale este o provocare. De fapt, ele pot oferi toți aminoacizii necesari, care sunt elementele de bază ale proteinelor. Fasolea, lintea, năutul, produsele din soia, untul de arahide, nucile caju și semințele de dovleac sunt toate surse bune.
Vitamine si minerale?Când devii vegan, este crucial să primești suficientă vitamina B12, care se găsește adesea în carne, ouă și pește, deoarece, fără ea, te vei simți slăbit și obosit. Potrivit lui Russell, alimentele fortificate precum „înlocuitorii de lactate, cerealele pentru micul dejun, produsele tartinabile fără lactate și extractul de drojdie” sunt surse bune de B12. O vitamina B12, care este ușor disponibilă în majoritatea farmaciilor și magazinelor naturiste, este o opțiune suplimentară. În plus, Russell vă sugerează să luați în considerare consumul de calciu. Aceeași cantitate de calciu se găsește în laptele vegetal fortificat ca și în laptele de vacă, iar alte surse excelente includ tofu cu calciu, pâine fortificată de soia și semințe de in și înlocuitori de iaurt fortificat.
Este veganismul scump?Evitați alimentele procesate dacă aveți un buget restrâns. Ideea că bucătăria vegană trebuie să fie scumpă este neadevărată, potrivit lui Firth. „Cu toate acestea, este o idee bună să stai departe de lucrurile care au chiar și cuvântul „vegan” pentru a le menține la prețuri accesibile. Prin urmare, nu veți merge la cele mai scumpe magazine și nu veți cumpăra acolo articole din plastic pentru că vor fi prea scumpe. Trebuie doar să te întorci la elementele fundamentale și să consumi alimente precum fructe, legume, cereale, nuci și leguminoase pentru a fi extraordinar de sănătos și a economisi bani.