A explica unui copil cum se face un bebelus

„Spune cum se fac copii?Dumnevoastra sunteti cei care stiti cum, insa nu reusiti sa explicati.Va balbaiti, rositi, va ganditi… Deci, invatati sa le spuneti totul foarte simplu si sa anticipati intrebarile sale.

„Spune cum se fac copii?” Si iata-va perplecsi, ezitati, nu stiti ce sa spuneti, va vine greu si sunteti dezarmati. Ce cuvinte sa folositi? De unde sa incepeti? Copilul durnneavoastra este oare in stare sa inteleaga originea vietii?

Inainte de a incepe…

Primele intrebari incep in jurul varstei de trei ani. Or, trebuie un raspuns pentru orice intrebare. Deci, mai ales, nu va fastaciti, pretextand ca este prea devreme pentru copil. Copilul are dreptul legitim sa stie de unde vine si cum a fost conceput. Acesta nu este, totusi, un motiv de a intra intr-o explicatie foarte realista pentru care el nu este deloc pregatit. Fiti, deci, atenti si ascultati-i intrebarile, incercand sa va construiti un raspuns in conformitate cu varsta lui.

Adaptati-va raspunsurile la varsta copilului

In functie de varsta copilului, aceeasi intrebare va primi raspunsuri diferite.

Cand, la 3 ani, copilul va va intreba de unde a aparut, el doreste de fapt sa stie cum era lumea si viata dumneavoastra inainte de venirea sa pe lume.

Nu cautati detalii tehnice in ce priveste actul procrearii, deci este inutil sa folositi anale de anatomie pentru a va formule raspunsul. Explicati-i ca inaintea lui ati intalnit-o pe mama lui (sau pa tatal lui), ca v-ati indragostit (este o notiune pe care deja a inteles-o) si ca erati foarte fericiti. Puteti chiar sa evocati perioada anterioara, aceea a copilariei voastre, si sa-i amintiti ca ati fost dumneavoastra insiva copil inainte e a fi tata (mama).

Catre 4-5 ani, intrebarile vor deveni mai clare. Copilul dumneavoastra va cauta un raspuns mai precis. El isi va pune intrebari cand va vedea pantecul unei femei insarcinate. Va cauta sa inteleaga cum se face cu adevarat un copil. Fiti asadar gata sa ii dati mai multe detalii, insistand asupra faptului ca a da nastere unui copil face parte integranta din viata oamenilor si a celorlalte creaturi.

Fiti clar(a): explicati-i bine micutului dumneavoastra ca numai fetitele, care vor deveni intr-o zi persoane mature, vor putea fi insarcinate. Acest lucru nu este inteles in mod evident de catre copiii de sex masculin, care nu asociaza intuitiv fetitele cu femeile. Precizati-va discursul vorbind la feminin sau masculin in functie de situatia pe care o prezentati.

Pe masura ce anii vor trece veti vrea sa va conturati clar raspunsul, descriind mai intai anatomia si apoi dand detalii despre functiile partilor genitale…

Dar nu evocati subiectul intr-un mod foarte clar inainte de varsta de 8 sau 9 ani; riscati astfel sa il perturbati pe micutul curios. Varsta depinde de fapt de maturitatea copilului dumneavoastra, deci respectati-i sensibilitatea.