5 motive pentru a vizita Oradea

  • Miercuri, 3 Iunie 2020
  • Turism
  • Publicat de
Oradea Oradea

Oradea a fost identificat drept cel mai verde, sigur si unul dintre orasele din Romania inteligente. In ceea ce priveste calatoria, farmecele orasului ii asteapta pe cei care se aventureaza in extremitatea nord-vestica a Romaniei: strazi pitoresti pline de stalpi arhitectonici si secole de istorie. Afla mai multe despre calatoria pana la destinatie cu calculator distante rutiere.

Patrimoniul Art Nouveau si multe monumente istorice

Mostenirea arhitecturala a Oradiei este impresionanta si a facut includerea orasului posinila in Reteaua Art Nouveau Europeana, alaturi de orase precum Budapesta, Barcelona sau Viena. Multe dintre cladiri au fost reconditionate recent, iar calatorii au multe de adaugat in lista lor de vizitare.

Multe dintre aceste edificii sunt palate, construite in jurul anului 1900 de arhitecti absolventi ai scolii Politehnice din Budapesta. Afiseaza diverse influente, de la stilul romantic al arhitectului maghiar Odön Lechner si scoala vieneza avangarda pana la stilul Lilien nascut la Berlin sau miscarea "Coup de fouet" a scolii franceze.

Palatul Vulturului Negru a fost conceput pentru a adaposti un teatru, sali de bal, un cazinou, birouri si multe altele. Astazi, este unul dintre cele mai bune locuri de intalnire ale orasului si gazduieste multe cafenele si restaurante.

Black Eagle Palace

Mai mult, Palatul Primariei, Palatul Justitiei, Palatul Apollo, Palatul Stern si Palatul Moskovits sunt alte puncte de reper in oras. Vila Darvas-La Roche, impodobita cu numeroase elemente vieneze, este in prezent renovata si urmeaza sa gazduiasca Muzeul Art Nouveau din Oradea.

Cetatea Oradea este unul dintre obiectivele de reper ale orasului, iar de-a lungul istoriei sale vechi de aproape 1.000 de ani, a jucat un rol militar si cultural important. A fost o resedinta pentru Eparhia Romano-Catolica din Oradea (1092 - 1557) si o fortareata militara din secolele XVI-XIX, guvernata de diverse administratii succesive: maghiare / transilvanene (1092 - 1660), otomane (1660-1692) , si Hapsburg (1692 - 1918).

Pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra Oradei, vizitatorii pot urca la Turnul Primariei. Turnul are patru niveluri principale, dintre care trei in scopuri panoramice. Primul nivel gazduieste un ceas care joaca "Marsul lui Iancu" in fiecare ora - una dintre marcile comerciale ale orasului.

O mostenire multiculturala

Oradea a fost un oras divers inca din Evul Mediu, fiind locuit de maghiari, italieni, germani, evrei, tigani sau slovaci, lasandu-si fiecare amprenta culturala. Pentru a descoperi mai multe din istoria zonei, calatorii se pot opri langa Muzeul tara Crisurilor sau mai multe case memoriale din oras, precum cele ale lui Aurel Lazar, participant la Uniunea din 1918, Iosif Vulcan, fondatorul revistei Familia, care a publicat primele poezii ale poetului roman Mihai Eminescu sau muzeul dedicat poetului maghiar Ady Endre.

Un alt mod de a face cunostinta cu diversitatea orasului este arhitectura bogata a acesteia. Manastirea Ursulina, Manastirea si Biserica Capucinilor, Catedrala Romano-Catolica, Biserica Evanghelica Luterana, Biserica Reformata Calvinista si Biserica Luna, cu mecanismul ei indicand fazele Lunii, sunt cateva pe o lista mai lunga de situri religioase din Oradea. Mai mult, Sinagoga Sion Neolog si Sinagoga Ortodoxa recent inaugurata vorbesc despre populatia evreiasca semnificativa a orasului la inceputul secolului XX.

Parcuri si piete publice frumoase

In 2011, Oradea avea 25 de spatii verzi pentru fiecare rezident, unul dintre motivele pentru care a fost numita Capitala Verde a Romaniei in acel an.

Primele parcuri publice ale orasului, si anume Gradina Rhedey si actualul parc Petöfi, au fost infiintate in secolul al XIX-lea. Acum, Oradea are aproape 20. Printre ele, parcul Palatului Baroc cuprinde o mare varietate de specii, precum si arbori gigantesii de sequoia care au peste 100 de ani. Malurile raului Crisul Repede, care traverseaza orasul, ofera si multe zone verzi.