5 mituri despre sex care au fost respinse de stiinta

  • Duminică, 25 Octombrie 2020
  • Diverse

Cultura noastra impune anumite criterii care ordona domeniile in care ne dezvoltam. Aceasta implica si comportamentul si practicile noastre sexuale, care au anumite ritualuri si atitudini acceptate. Chiar si cultura este responsabila pentru indicarea unor lucruri care ar trebui sa ne placa si a celor care nu.

 

5 mituri despre sex care au fost respinse de stiinta

Conceptiile noastre despre dragoste si sexualitate sunt multe, unele se bucura de sustinere stiintifica, dar altele sunt, mai degraba, mituri si credinte.

 

Cu toate acestea, se pare ca neurostiinta a reusit sa demaste unele legende populare despre sex, iar in acest articol, le vom detalia.

 

1. Barbatii sunt predispusi genetic sa fie necredinciosi

Este foarte recurent sa vorbim despre „natura” comportamentului, insa, de fapt, marea majoritate a atitudinilor si comportamentelor noastre se bazeaza pe ceea ce consideram corect sau acceptabil din punct de vedere cultural.

 

Asta nu inseamna ca exista anumite predispozitii genetice pentru a dezvolta anumite atitudini, raspunsuri sau comportamente, dar in nici un caz nu putem vorbi de un mecanism intre expresia genetica si comportament. In cazul infidelitatii, trebuie remarcat faptul ca sarcina genetica nu directioneaza comportamentul nostru sexual, desi ne predispune la anumite inclinatii si atitudini. Cu toate acestea, rolul jucat de lobii frontali, care reglementeaza judecata si luarea deciziilor, sunt cei care au cea mai mare influenta atunci cand vine vorba sa „decidem” daca suntem infideli sau nu.

 

2. Filmele erotice ii stimuleaza doar pe barbati

Dovezile din neurostiinta arata ca, creierul nostru este excitat de pornografie: inaintea unei imagini a continutului sexual, raspunsul creierului este intre 200 si 300% mai intens decat orice alt tip de stimul. Acest lucru nu se intampla numai in creierul masculin, ci si in cel feminin. Cu toate acestea, exista unele diferente in domeniile de activare cerebrala intre ambele sexe. Dar ceea ce este clar este ca imaginile erotice stimuleaza foarte asemanator ambele sexe.

 

3. Barbatii cauta sex si femeile iubire

Este un mit la fel de raspandit ca stereotipurile. Mitul segrega intentiile si asteptarile fiecarui om in functie de categoriile inchise si mecanice: fiecare om vrea un lucru diferit. La nivelul explorarii neurocerebrale, observam ca exista o mare variabilitate interpersonala indiferent de sex.

 

4. Dragostea si ura sunt emotii antagonice

Adesea se crede ca dragostea si ura sunt sentimente antagonice; opuse. Experimentele efectuate cu imagini neuronale au aratat ca, atunci cand o persoana a fost stimulata cu elemente care i-au provocat ura, anumite zone ale creierului au fost activate, unele dintre ele fiind exact aceleasi care sunt activate atunci cand simtim iubirea.

 

5. Dragostea este o emotie

Dragostea romantica este o experimentare fiziologica intensa si disconcertoare, care nu numai ca ne ajuta sa ne referim si sa ne reproducem, dar si ne deschide calea pentru a ne bucura de relatia cu alti oameni in general. Deci, se pare ca dragostea a fost un element evolutiv eficient in specia noastra.