In urma cu cativa ani, un smartwatch pentru fitness era folosit mai ales de sportivii de inalta performanta, dar astazi utilizarea sa a fost democratizata si este o piesa necesara pentru activitatea fizica. Aproape toate aspectele sportului de zi cu zi pot fi calculate si analizate de un smartwatch. Smartwatch-urile devin din ce in ce mai sofisticate pe zi ce trece, oferind astfel mai multe optiuni pentru fiecare utilizator. De aceea, piata smartwatch-urilor este in crestere de la an la an, marcata de o crestere a vanzarilor globale. Marcile chinezesti sunt cele mai agresive si pot oferi tehnologie inalta, dar la preturi foarte accesibile.
Un smartwatch pentru fitness a devenit o extensie a telefonului mobil care iti permite sa primesti mesaje, sa vezi notificari si sa obtii informatii despre ritmul cardiac si alti indicatori de sanatate, care fac smartwatch-ul un instrument cheie pentru monitorizarea bunastarii utilizatorilor.
1. Masoara ritmului cardiac
Multe smartwatch-uri iti permit sa iti masori ritmul cardiac pentru a controla intensitatea antrenamentelor si pentru a oferi linii directoare de miscare pentru a iti imbunatati conditia fizica. Unele ceasuri, de exemplu, au senzori optici pe spate care monitorizeaza ritmul cardiac. Acesti senzori folosesc LED-uri si fotodiode. Pe de o parte, LED-urile lumineaza pielea la cativa milimetri, unde sangele este reflectat si astfel ceasul calculeaza viteza fluxului sanguin si deci ritmul cardiac.
2. Controlul greutatii
La configurarea ceasului, acesta va solicita date precum inaltimea, greutatea curenta, printre altele, pentru a masura si personaliza planul de antrenament in functie de nevoile tale. Folosind un smartwatch poti controla mai bine arderea caloriilor. Astfel poti slabi mai optim. Optim aici nu inseamna pierdere rapida si excesiva in greutate, ci mai degraba mentinerea acesteia.
3. Monitorizeaza somnul
Unele smartwatch-uri monitorizeaza somnul, permitand obiceiuri atunci cand te odihnesti. Asta implica cunoasterea somnului profund, REM (Rapid Eye Movement), somnului usor si timpilor de insomnie, pentru a masura impactul odihnei nocturne, care este cheia pentru a avea o buna sanatate fizica si mentala.
4. Analizeaza datele medicale
Pentru iubitorii de date, unele smartwatch-uri au aplicatii echipate cu tablouri de bord care au toate informatiile necesare in timp real care reflecta stilul de viata al unei persoane: ritmul cardiac, media acestuia, pasii facuti in timpul zilei, caloriile arse, caloriile active (cele care sunt arse intr-o activitate fizica) si caloriile totale (caloriile active si cele care sunt arse in rutina zilnica: gatit, miscare prin casa sau la birou, etc). La fel ca smartphone-urile, smartwatch-urile pot avea aplicatii. Desi sunt limitate in functii, exista aplicatii de fitness disponibile care te pot ajuta sa iti indeplinesti obiectivele si nevoile. Vezi care sunt cele mai bune aplicatii de fitness pe trambulineieftine.ro in sectiunea Blog.
5. Stiri si actualizari in timp real
A face miscare inseamna a deconecta, dar uneori este important sa stii ce se intampla si sa accesezi un dispozitiv simplu, mai simplu decat telefonul mobil. Ceasul este perfect pentru ca trebuie doar sa-l privesti cu coada ochiului, fara sa te deconectezi, sa stii ce email a sosit sau sa fii la curent cu actualizarile de pe retelele de socializare. Daca doresti sa te deconectezi complet, poti dezactiva aceasta functie pentru a te concentra doar pe activitatea fizica.