4 Diferente intre cusut si matlasat

4 Diferente intre cusut si matlasat 4 Diferente intre cusut si matlasat

Cusutul este un mestesug care implica cusatura sau imbinarea tesaturilor folosind un fir si un ac. Matlasarea, pe de alta parte, este imbinarea a doua sau mai multe (de obicei trei) straturi de tesatura folosind ata si acul pentru a crea un material care are tampoane groase. Cele trei straturi de tesatura sunt materialul de sus, materialul izolator si materialul din spate.

Care este diferenta dintre cusut si matlasare?

In esenta, cusutul include toate tipurile de matlasare si orice alte procese care folosesc un fir si un ac pentru a uni diferite tesaturi. Deci, toate procesele si tipurile de matlasare inseamna cusut, dar nu toate tipurile de cusut inseamna matlasare. Chiar daca multi oameni tind sa le confunde, cusutul si matlasarea sunt doua concepte foarte diferite care necesita intelegere. Aceasta conceptie gresita se rezolva intelegand ce este matlasarea prin cusut si diferitele moduri in care difera de cusut.

Cusutul este un proces in care bucati de tesaturi sunt imbinate pentru a crea un produs, dar matlasarea se refera la crearea unei pilote (un material avand doua straturi de tesatura si o vata intre ele, pentru a face trei straturi).

Cusutul se face pentru frumusete si pentru a crea interes. Dar in matlasare, exista adaugarea unui material izolator sau vatelina pentru a oferi, de asemenea, caldura celui care o foloseste. Cele trei straturi ale pilotei, in special partea din fata si din spate, toate contribuie la designul acesteia.

Diferentierea intre cusut si matlasare

Cusutul este o arta de mii de ani. Exista inca din perioada preistorica, cand pieile de animale erau cusute pentru a face imbracaminte si adapost. Tendinul era folosit ca fir, iar oasele de animale erau folosite ca ace. Exista diferite tipuri de cusaturi folosite la cusut, dar cea mai comuna este cusatura dreapta. Exista multe alte tipuri de cusaturi care pot fi folosite in functie de tipul de material care este cusut.

Matlasarea exista din vremea primei dinastii a Egiptului Antic. In timpul procesului, firul si acul sunt trecute prin toate straturile pilotei. Acest lucru se face pe intreaga parte a materialului pentru a crea pilota. Exista diferite tipuri de cusaturi folosite in matlasare. Cele mai des folosite sunt cusaturile drepte. Matlasarea poate fi folosita pentru a produce diferite efecte asupra materialului, dar aceasta depinde de modelul preferat.

Pentru a diferenta intre cusut si matlasare, exista patru diferente comune de remarcat:

Straturi: o pilota va avea intotdeauna trei straturi. Primul strat care este tesatura superioara, al doilea strat care este materialul izolator sau vatelina si al treilea strat care este materialul din spate. 

Izolatie: Stratul din mijloc dintr-o pilota, materialul izolator, este adaugat pentru a oferi izolatie si caldura. 

Pasi: Desi, pe baza definitiei, matlasarea este si un tip de cusut, pasii implicati in matlasare sunt destul de diferiti. Pasii implicati in cusut includ procese precum tesutul, realizarea de modele, taierea, modificarile etc. In schimb, pasii implicati in matlasare implica procese precum taierea, piesarea, proiectarea, aplicarea si legarea.

Masini: Cusutul si matlasarea se faceau in mod traditional cu mana. Dar odata cu introducerea revolutiei industriale si alte progrese ale tehnologiei de-a lungul anilor, au aparut masini atat de cusut, cat si de matlasat. Desi matlasarea inseamna cusut, iar masinile de cusut pot fi folosite si pentru matlasare, exista masini facute special in scopul matlasarii. Acest lucru, din nou, diferentiaza cusutul de matlasare.

Diferentele dintre o masina de matlasat si o masina de cusut

Prin definitie, este destul de evident ca o masina de matlasare este o masina de cusut. Asta inseamna ca poti folosi o masina de cusut pentru matlasare, dar exista masini de matlasat care sunt fabricate special pentru acest scop. Aceste masini de matlasat au alte capacitati si alte dotari care le fac mai eficiente pentru matlasare si le diferentiaza de masinile de cusut pe care le poti gasi pe cusut-surfilat.ro.

Spatiul de lucru

Una dintre cele mai evidente diferente dintre o masina de cusut si o masina de matlasat este spatiul de lucru. Acest lucru este masurat de ,,gatul" masinii, care este determinat direct de lungimea masinii in sine - cu cat masina este mai lunga, cu atat gatul mai lat, cu atat zona de lucru este mai mare.

Masa extensibila

O masa extensibila nu este necesara pentru cusut si este considerata un lux. Dar matlasarea are nevoie de mult spatiu, asa ca este necesara o masa extensibila. Iti va oferi spatiul suplimentar de care ai nevoie. Masa este proiectata sa se potriveasca cu masina de cusut. 

Viteza de coasere

Una dintre principalele caracteristici ale unei masini de matlasat este viteza si stabilitatea sa rapida. Masinile de matlasat pot atinge viteze de pana la 1600 de ochiuri pe minut. 

Numarul de cusaturi

A avea un numar mare de cusaturi incorporate este un alt avantaj suplimentar al unei masini de matlasat. Unele masini de matlasat au peste 200 de cusaturi decorative incorporate. Poti realiza diferite modele avand la dispozitie o gama larga de cusaturi.