16 companii locale de leasing amendate

  • Marţi, 19 Ianuarie 2021
  • Finanțe
  • Publicat de
amenda amenda

Consiliul Concurentei din Romania a aplicat amenzi in valoare totala de 41,25 milioane de lei (8,47 milioane euro) pentru Asociatia Companiilor Financiare Romane - ALB si a celor 16 companii membre, pentru incalcarea legii concurentei.

Sumele acestea puteau pot sa sustina economia Romaniei, iar repartizarea lor chiar relansarea economica. Pentru a face un calcul, salariu mediu in Romania a fost inregistrat in 2020 ca fiind de 5.867 de lei.

ALB si membrii sai au participat la un schimb de informatii sensibile din punct de vedere comercial, potrivit organului de supraveghere al competitiei. Unul dintre membrii ALB a ajutat ancheta in schimbul unei penalitati mai blande.

ALB include in principal armele de leasing ale principalelor institutii financiare locale (banci).

UniCredit Leasing Corporation IFN, liderul pietei locale de leasing, a primit cea mai grea penalizare - 9 milioane de lei (1,85 milioane euro). BT Leasing Transilvania IFN (4,3 milioane de lei), Motoractive IFN (3,66 milioane de lei) si Impuls Leasing Romania IFN (3,46 milioane de lei) au primit, de asemenea, amenzi ridicate.

Companiile pot contesta decizia, subliniaza ALB intr-un raspuns.

Autoritatea de concurenta a constatat, in urma unei investigatii, ca unele informatii extrem de detaliate, cum ar fi valoarea activului, perioada finantata, valoarea reziduala, portofoliul, au fost impartite membrilor ALB, impreuna cu informatii despre valoarea finantarea actuala si viitoare extinsa.

In urma anchetei autoritatii de concurenta, ALB a adoptat masuri pentru a se conforma legislatiei in domeniul concurentei, implementand un proiect „cutie neagra”. Astfel, ALB a incheiat un contract cu o firma de consultanta, care va centraliza si prelucra doar informatiile legate de perioadele trecute (nu intentiile viitoare ale companiilor), apoi le va prezenta intr-o forma agregata (care nu permite identificarea informatiilor strategice ale participantii), arata si sursa citata.

Consiliul Concurentei din Romania a aplicat amenzi de 26,5 milioane de euroo pentru distribuitorii de utilaje agricole.

Consiliul Concurentei din Romania a sanctionat noua companii active pe piata utilajelor agricole cu amenzi totale in valoare de 127 milioane de lei (26,5 milioane euro).

Autoritatea de concurenta a constatat ca cele noua companii au stabilit preturile de vanzare pentru produsele Claas si Amazone intre 2014 si 2018. Au convenit sa aiba aceleasi preturi pentru produsele de la aceste marci pentru a nu concura unele cu altele, in special in contextul proiectelor finantate de UE.

Doua dintre companiile care au participat la acest acord si-au recunoscut practicile anticoncurentiale si au primit amenzi mai mici.

Compania germana Claas Global Sales a primit cea mai mare amenda - 13,73 milioane euro. O alta companie germana - Amazonen-Werke H. Dreyer a fost amendata cu 6,01 milioane euro, iar Centrul Regional Claas din euroopa de Sud-Est a fost amendata cu 4,3 milioane euro.

Ancheta a inceput in 2017 pe baza unei notificari anonime depuse pe platforma dedicata a Consiliului Concurentei.