10 reguli pentru un interviu reusit

  • Marţi, 17 Decembrie 2019
  • Lege
10 reguli pentru un interviu reusit 10 reguli pentru un interviu reusit

Interviul este cea mai dificila parte a procesului de recrutare, atat pentru angajator, dar mai ales pentru cel care este in cautarea unui job.

Emotii, neliniste, nu stii la ce ora sa te duci, cu ce sa te imbraci, ce atitudine sa abordezi vis-a-vis de persoanele care te intampina la interviu. ad-avocat.ro iti prezinta 10 reguli de care ar trebui sa tii cont cand te pregatesti sa mergi la un interviu, pentru ca totul sa se petreaca asa cum doresti.

1. Documentarea despre firma este primul pas. Este foarte important sa ai informatii despre firma la care doresti sa fii angajata. La un interviu trebuie sa cunosti anumite lucruri, pentru ca angajatorul sa isi dea seama ca esti interesata de job si esti familiarizata cu domeniul de activitate al firmei. In plus, e bine sa pui si tu cateva intrebari angajatorului si nu vei fi capabila faci acest lucru daca nu stii nimic despre firma.

2. Alegerea vestimentatiei cu care te vei prezenta la interviu este si ea un pas foarte important. Trebuie sa alegi o tinuta business (un costum clasic cu fusta sau pantalon, o bluza uni), pantofi cu toc, dar nu prea inalt. Evita culorile tipatoare, bijuteriile si parfumurile extravagante, pentru a avea un aer de profesionist si nu unul superficial. Nu uita sa acorzi atentie si celui mai mic detaliu.

3. Este indicat ca starea de sanatate si confort a candidatului sa fie buna, cu un tonus bun. Incearca sa fii cat mai relaxata si sa ai un comportament cat mai natural. Daca te ajuta cu ceva, bea un ceai inainte de plecare, dar evita excesele culinare sau de alta natura care iti pot produce o stare de disconfort.

4. Cautarea locatiei, in prealabil, unde va avea loc interviul este si ea esentiala. Nu lasa asta pe ultima suta de metri. S-ar putea sa ai ghinionul sa nu gasesti in timp util sediul firmei.

5. E bine sa ai la tine un ceas sau telefonul mobil, pentru a nu intarzia la intalnirea cu angajatorul. Ideal este sa ajungi cu zece minute inainte de ora la care este programat interviul, pentru a te obisnui cu locatia. Daca intarzii ai putea fi descalificata din start. Inchide telefonul in timpul discutiei sau da-l pe “silent”. Este nepoliticos sa intrerupi discutia pentru a raspunde la telefon.

6. Nu uita sa ai intotdeauna la tine un CV reactualizat, o agenda si un pix in geanta. Discutia va avea loc pe baza CV- ului si e bine sa ai si tu unul la indemana.

7. Comportamentul adecvat al candidatului in timpul interviului e decisiv, iar cel natural aduce mai multa simpatie, decat unul artificial (fals).

8. Foarte important in timpul interviului este sa raspunzi la intrebari punctual si sa nu bati campii, dar evita totusi sa rasunzi sec cu “da” sau “nu”.

9. E bine sa retii numele si functia interlocutorului, imediat dupa ce ti-a intins mana si s-a prezentat.

10. Si nu uita: diplomatia si politetea deschid multe usi.

Mult succes!