Pentru multi gatitul este o necesitate. Pentru altii este pur si simplu un hobby, o pasiune in care pun suflet. Din orice categorie ati face parte, ratuc.ro va prezenta astazi cateva sfaturi pentru a va imbunatati considerabil stilul de a lucra in bucatarie.
10. Scapa de cuptorul cu microunde!
Singura functie utila cu adevarat a acestui aparat electrocasnic este aceea de dezghetare. Daca stam sa ne gandim putin, ne putem dezgheta alimentele si tinandu-le la frigider pentru cateva ore, asa ca treaba este ca si rezolvata. Cuptorul cu microunde nu numai ca este nociv din anume puncte de vedere, dar nu poate adauga savoare mancarii orice i-ai face. Asadar, scapa de el sau macar foloseste-l foarte rar.
9. Citeste reteta!
Atunci cand te apuci de gatit este bine sa stii ce ai de facut. Citeste reteta de cel putin trei ori de la cap la coada pentru a intelege-o mai bine. Apoi, scrie pe o foaie ingredientele de care ai nevoie si cantitatile asociate lor.
8. Scrie liste!
Nu-ti fie teama sa scrii ce ai de facut. Nu toti ne-am nascut cu o memorie perfecta asa ca noteaza timpul de coacere sau de fierbere, pasii care trebuiesc urmati pana la cele mai mici amanunte. Vorba aceea, perfectiunea sta in detalii.
7. Foloseste vin!
Multe mese se pot prepara cu ajutorul vinului, in special carnea. Foloseste vinul atunci cand faci o friptura la cuptor sau chiar si atunci cand vrei sa faci un sos. Nu-ti face griji pentru copii, alcoolul ramas in preparat nu va fi suficient pentru a-i afecta in vreun fel. Nu uita un lucru. Foloseste vin rosu pentru carnea rosie si vin alb, evident, pentru cea alba.
6. Profita de verdeturile proaspete!
Achizitioneaza cateva ghivece si planteaza in ele diferite tipuri de verdeturi. Sau pur si simplu cumpara-le dintr-o piata. Busuiocul, menta sau patrunjelul iti vor fi aliati de nadejde atunci cand vei dori sa gatesti un fel de mancare plin de arome excelente. In mod sigur, stilul tau de a gati va fi laudat odata cu aceasta schimbare.
5. Foloseste-te de sare!
Uita toate predicile inutile de la televizor care iti spun sa renunti pe cat posibil la sare. Ce-i drept, nu e cazul sa abuzezi de ea, pentru ca nu face bine organismului, dar daca iti doresti sa ai mancare gustoasa la cina, foloseste sarea fara sa-ti faci probleme. Pentru un plus de savoare, incearca sarea de mare.
4. Foloseste unt!
Un unt de calitate poate fi cheia succesului atunci cand vine vorba de o friptura delicioasa. Acesta confera mai mult gust preparatului. In plus, il poti folosi pentru a ingrosa anumite sosuri cum ar fi cel olandez pe care il torni peste ouale Benedict. Foloseste unt nesarat.
3. Prepara un sos!
Se spune ca un sos bun face diferenta intre un bucatar amator si un chef (bucatar profesionist sau bucatar sef). Sosurile sunt foarte usor de preparat, de aceea ar trebui sa incerci sa alaturi o astfel de minunatie cel putin uneia dintre mesele pe care le servesti intr-o zi.
2. Foloseste ingrediente de calitate!
Ingredientele proaspete sunt secretul unei mese incredibil de gustoase. Intreaba pe oricine vrei. Incearca sa-ti cumperi alimentele din piata, direct de la tarabe. Fie ca este vorba de carne, de legume, de fructe sau de lactate, vei constata ca acestea sunt mult mai aromate decat cele pe care le gasesti in supermarketuri.
1. Gusta!
Gusta, gusta si iar gusta! Este una din lectiile de baza pe care le predau maestrii bucatari. Trebuie sa faci asta in permanenta atunci cand gatesti pentru ca este cea mai importanta parte a intregului proces. Astfel, vei sti exact ce sa adaugi si ce nu pentru ca mancarea sa iasa precum ti-ai propus.